BiH: Novi rok za konsultacije u vezi s pitanjem statusa Sutorine

"Naša poruka jeste da u 21. vijeku želimo sve sporove da rješavamo mirno i pravnim sredstvima. Ja sam za silu argumenta, a ne za argument sile", rekao je Bećirović
0 komentar(a)
Denis Bećirović, Foto: Sdp.ba
Denis Bećirović, Foto: Sdp.ba
Ažurirano: 11.03.2015. 15:49h

Predstavnički dom državnog parlamenta BiH je na sjednici, u vezi s pitanjem statusa Sutorine, podržao prijedlog Ustavnopravne komisije da se odredi novi rok od 30 dana da bi se obavile dodatne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava te nakon toga održala sjednica Komisije, prenosi portal Vijesti.ba.

Predstavnički dom parlamenta BiH razmatrao je danas Prijedlog rezolucije o Sutorini, čiji je predlagač poslanik Denis Bećirović, a nakon obavljene javne rasprave o ovoj temi.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je u Izvještaju o održanoj javnoj raspravi, navela da je procijenila da je potrebno obaviti dodatne konsultacije sa stručnjacima iz oblasti ustavnog i međunarodnog javnog prava.

Predložila je Predstavničkom domu da se odredi novi rok od 30 dana da bi Komisija održala posebnu sjednicu na koju bi bili pozvani stručnjaci iz navedenih oblasti i koji bi dali svoja mišljenja u vezi s pitanjem statusa Sutorine.

Bećirović: U slučaju Sutorine BiH je nanesena nepravda

Kada je riječ o Sutorini, Bosni i Hercegovini je nanesena nepravda, a s tom činjenicom se javnost svakog dana sve više upoznaje, kazao je zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović u toku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu je između ostalog bio Prijedlog rezolucije o Sutorini čiji je predlagač zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, prenosi portal Vijesti.ba.

On je ranije podnio Prijedlog rezolucije o Sutorini kojom traži da to zakonodavno tijelo neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocijeni Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović kazao je kako je u slučaju Sutorine neophodno poslušati pravno mišljenje.

"Ja sam za to da se svaki centimetar teritorije vrati državi ali nisam za da se uvodimo u pravnu bitku gdje nećemo znati gdje nas vodi, udaljavanju ili približavanju Evropskoj uniji. Smatram da je potrebno u izvještaju komisije dodati da nam pravni eksperti daju tumačenje dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji tretira način teritorijalnog razgraničenja", kazao je Backović.

Da je pitanje Sutorine, pitanje zemlje i svih njenih građana, a ne samo akademske zajednice mišljenja je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović ističući da su "sve istorijske činjenice na strani BiH".

Predlagač Prijedloga rezolucije o Sutorini, zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović naglasio je da se "javnost svakog dana sve više upoznaje sa pitanjem Sutorine i obiljem argumenata koji su na strani BiH".

"Gotovo smo svi svjesni da je ovdje napravljena nepravda prema BiH. Nije dobro, a ni tačno da bilo ko tvrdi da je BiH nastala Dejtonom, ona je tu samo nastavila svoje postojanje", kazao je Bećirović.

Takođe je podsjetio kako susjedne zemlje pitanja teritorijalnog razgraničenja rješavaju sudskim putem.

"To rade sve civilizovane zemlje. Naša poruka jeste da u 21. vijeku želimo sve sporove da rješavamo mirno i pravnim sredstvima. Ja sam za silu argumenta, a ne za argument sile", zaključio je Bećirović.

Bonus video: