Lukšić: Ambasadora šaljemo u BiH kada se odustane od posezanja za Sutorinom

"Čim je tema Sutorine dobila na intenzitetu, svi su bili zainteresovani i to svi oni faktori koji su zainteresovani za stabilnost Crne Gore. Dakle, i iz Evropske unije, Evropskog parlamenta i SAD. Očekujem da se ovo pitanje reši na najefikasniji način"
56 pregleda 6 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2015. 12:15h

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija zainteresovane su za stabilnost Crne Gore pošto je u Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenuta inicijativa za novim razgraničenjem i povratkom područja Sutorine pod suverenitet BiH, rekao je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić. "Čim je tema Sutorine dobila na intenzitetu, svi su bili zainteresovani i to svi oni faktori koji su zainteresovani za stabilnost Crne Gore. Dakle, i iz Evropske unije, Evropskog parlamenta i SAD. Očekujem da se ovo pitanje reši na najefikasniji način", rekao je Lukšić u intervjuu za Dnevni avaz.

Poslanik SDP Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da parlament BiH ocijeni neprihvatljivim ugovor o granici s Crnom Gorom, navodeći da Sutorina pripada BiH. Američki kongresmen Majk Tarner upozorio je BiH funkcionere da bi Vašington toj zemlji mogao da obustavi pomoć ako Sarajevo ne odustane od spora s Crnom Gorom oko Sutorine.

S obzirom da je Tarner pismo naslovio na bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića, on mu je odgovorio da ne stoji iza te inicijative. Lukšić je kazao da će Crna Gora poslati novog ambasadora u BiH kada se odustane od posezanja za Sutorinom, koju smatraju neotuđivom teritorijom Crne Gore, a rasprave koje se vode u Sarajevu nazvao unutrašnjopolitičkim pitanjem BiH.

"Mi želimo da se to pitanje okonča potpisivanjem sporazuma koji je na stolu, koji su parafirale dvije vlade", rekao je Lukšić. Kako prenosi Tanjug, za sjutra je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo najavljeno glasanje o rezoluciji o Sutorini koje će najverovatnije biti odloženo. Članovi Ustavno-pravne komisije ovog parlamentarnog doma procijenili su da su potrebne dodatne konsultacije sa stručnjacima za međunarodno i ustavno pravo da bi donijeli konačni stav o pitanju Sutorine.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore.

Zvaničnici Crne Gore su saopštili da je pitanje Sutorine završeno i da očekuju skoro potpisivanje ugovora o državnoj granici. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora u Sarajevu.

Bonus video: