Lukšić: Crna Gora će doprinositi i biti odgovoran partner

Kako je saopšteno, Ki-Mun i Lukšić smatraju da su predstojeća Konferencija o finansiranju razvoja, septembarski Samit o razvojnoj agendi nakon 2015. godine i Klimatski samit, od istorijskog značaja za oblikovanje zajedničke budućnosti
69 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Ban ki Mun, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Ban ki Mun, Foto: MVPEI
Ažurirano: 10.03.2015. 10:57h

Uloga i aktivan doprinos svih država ključni su za uspješno funkcionisanje multilateralizma, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika crnogorske Vlade Igora Lukšića i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Muna.

“Sagovornici su izrazili zadovoljstvo kvalitetom odnosa i saradnje Crne Gore i UN-a, pri čemu je Ki-Mun iskazao zahvalnost crnogorskim zvaničnicima na podršci, posvećenosti i liderstvu koje doprinosi efikasnosti Svjetske organizacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Ki-Mun je, kako je saopšteno, podržao formiranje Centra za održivi razvoj u Podgorici i otvaranje Eko zgrade koje UN koristi kao primjere uspješnog zajedničkog djelovanja vlade i UN agencija.

Lukšić je istakao da će Crna Gora i doprinositi i biti odgovoran partner međunarodne zajednice u aktivnostima na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno, Ki-Mun i Lukšić smatraju da su predstojeća Konferencija o finansiranju razvoja, septembarski Samit o razvojnoj agendi nakon 2015. godine i Klimatski samit, od istorijskog značaja za oblikovanje zajedničke budućnosti.

Ki-Mun je, kako se navodi u saopštenju, ukazao na neophodnost snažnije političke spremnosti država članica za ispunjavanje predviđenih ciljeva na planu održivog razvoja, klimatskih promjena, inkluzivnog razvoja i vladavine prava.

Crnogorski šef diplomatije obećao je političku podršku aktivnostima Organizacije, ukazavši da su koraci koje Vlada preduzima u partnerstvu sa UN agencijama u Crnoj Gori potvrda želje i spremnosti da se doprinese unapređenju saradnje sa UN-om i suočavanju sa savremenim izazovima.

“Sagovornici su razmijenili mišljenja i o pitanju migranata i izbjeglica na Mediteranu, rastućem terorizmu i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima”, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Lukšić je, kako se navodi, prisustvovao otvaranju zasijedanja Komisije za status žena, kao i brifingu Savjeta bezbjednosti o saradnji UN-a i regionalnih i subregionalnih organizacija (EU).

On je, kako je saopšteno, na marginama Savjeta bezbjednosti, imao i kratak susret sa Visokom predstavnicom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini.

Bonus video: