Godinu dana kasnije: Država još ispituje je li DPS kupovao glasove

MANS i koalicija Zdravo Berane, koja je sada na vlasti u tom gradu, razočarani sporošću nadležnih organa, napominju da ih niko nije ni obavijestio o toku istrage
98 pregleda 14 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
izbori, glasanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.03.2015. 19:28h

Godinu nakon izbora u Beranama, država još ispituje da li je DPS kupovao glasove, kako su to tvrdili u koaliciji Zdravo Berane i MANS-u.

Slučaj pred Osnovnim državnim tužilaštvom je i dalje u fazi izviđaja, a saslušano je preko 200 ljudi. Svi oni su tvrde iz tuzilaštva negirali da su za glas uzeli novac, dok su dvije osobe priznale da su tražile 50 eura, ali za medicinske troškove.

MANS i koalicija Zdravo Berane, koja je sada na vlasti u tom gradu, razočarani sporošću nadležnih organa, napominju da ih niko nije ni obavijestio o toku istrage.

Burno na dan izbora

9. marta prošle godine u Beranama je bilo burno. Aktivisti koalicije Zdravo Berane, na dan lokalnih izbora, upali su u dva štaba DPS-a i zaplijenili spiskove koji, kako tvrde i danas, dokazuju da je ta partija kupovala glasove. Pljuštale su međusobne optužbe i demantiji, ali se prašina brzo slegla.

"Mi ni do dana današnjeg nemamo nekakve informacije od tuzilaštva sta je urađeno po pitanju kupovine glasova na dan izbora", kazao je za TV Vijesti Boris Bućković iz SNP Berane.

Koalicija Zdravo Berane je predala svu dokumentaciju nadležnim organima . Prijave je podnijela i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – protiv čak 306 osoba .

"To je bio najočigledniji primjer brutalne politicke korupcije, gdje su zloupotrebljavana državna sredstvai javna imovina da bi partija kupovala glasove. To je bilo toliko očigledno da je obaveza svih koji dodju u posjed materijala da to prijave", kazao je Vuk Maraš iz MANS-a.

Vuk Maraš

Dokumentacija i prijave stigle su do osnovnog tužilaštva u Beranama vrlo brzo nakon izbornog dana. Godinu kasnije, slučaj je i dalje u fazi izviđaja, saopšteno je televiziji Vijesti iz državnog tužilaštva.

Prema izvještaju koji je dostavljen Vrhovnom državnom tužilaštvu, Osnovno državno tužilaštvo saslušalo je podnosioce prijava, kao i 199 osoba koje su naznačene u dostavljenim spiskovima. Pozivi su upućeni svim licima sa dostavljenih spiskova, međutim, određeni broj lica se ne nalazi u Beranama, dok se određeni broj osoba sa spiska nije mogao odazvati zbog bolesti, zbog čega je faza izviđaja u toku.

Svi saslušani su, objašnjavaju iz tužilaštva, izjavili da su glasali 9. marta, ali da ih niko nije uslovljavao ili nudio novac. Na pitanje tužioca otkud njihovi svojeručni potpisi na spiskovima koji su zaplijenjeni u štabovima DPS-a, odgovorili su da je riječ o spisku podrške odborničkoj listi DPS-a, koji su potpisali prije izbora.

Dvije saslušane osobe istakle su kako su prije održavanja lokalnih izbora, zbog lošeg zdravstvenog stanja (što su potkrijepili medicinskim izvještajem i otpusnom listom) tražili pomoć koja im je bila neophodna radi operacije tumora, te da su po tom osnovu primile 50 eura.

U tužilaštvu nam, međutim, nisu pojasnili šta su njihovi dalji koraci. Iako razočarani što istraga već nije dala rezultate, i beranska vlast i MANS očekuju da nadležni dovrše posao.

"Mi očekujemo da tuzilaštvo radi u skladu sa zakonom i donese određene rezultate o tome da li su ti ljudi koji su kršili zakon da se danas nalaze bez elemnata krivične odgovornosti". kauao je Bućković.

"Činjenica da ni godinu nema nikakvih rezultata i da tuzilaštvo nikoga nije optužilo, a dovoljno je da pogledate te materijale da bi student prava mogao da digne optužnice sa takvim dokazima, to pokazuje da je najslabija karika u brobi protiv korupcije drzavno tužilastvo", smatra Maraš.

Beranski DPS je u pisanom odgovoru TV Vijesti naveo da su događaji na prošlogodišnjim izborima bili neprijatni, ali da će konačnu riječ o njima dati državne institucije. Podsjećaju da su tog 9. marta osvojili najviše glasova u odnosu na sve prethodne izbore.

Bonus video: