Bošković: Na dnevnom redu još nije bilo pitanje učešća u Iraku

"Ono što je najvažnije jeste da postoje svakako prazne pozicije u samoj misiji. Čak ni na nivou sjedišta NATO nije do kraja dovedena kompletna procedura vezano za novu misiju u Iraku. Kad to bude izvjesno, onda se mi kao jedna od 29 članica NTO možemo izjasniti o tome da li hoćemo i ako hoćemo, u kom kapacitetu hoćemo da učestvujemo," kazao je Bošković
0 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Predrag Bošković, Foto: Miloš Rudović
Ažurirano: 04.10.2018. 11:49h

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da se pitanje učešća crnogorskih vojnika u trening misiji u Iraku još nije našlo na dnevnom redu.

"Crna Gora još nije stavila na dnevni red pitanje misije u Iraku, niti smo o tome razgovarali na nacionalnom Savjetu za odbranu. Ono što je najvažnije jeste da postoje svakako prazne pozicije u samoj misiji. Čak ni na nivou sjedišta NATO nije do kraja dovedena kompletna procedura vezano za novu misiju u Iraku. Kad to bude izvjesno, onda se mi kao jedna od 29 članica NTO možemo izjasniti o tome da li hoćemo i ako hoćemo, u kom kapacitetu hoćemo da učestvujemo. Tek nakon toga moći ćemo da kažemo koje su naše procjene i koji je naš interes u tome," kazao je Bošković na pitanje "Vijesti" o ovoj misiji na marginama sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO u Briselu.

Predsjednik Milo Đukanović je na Samitu NATO u Briselu u julu kazao da Crna Gora namjerava da učestvuje u ovoj misiji.

Bošković je kazao da je sastanak sa kolegama iz još 28 zemalja članica bio kvalitetan.

"Današnji sastanak je potvrda da je Alijansa ujedinjena u odgovoru na raznorazne izazove koji su pred nju postavljeni. Prije svega na odgovor od sajber prijetnji, usvojena su dokumenta koja će obezbijediti jedinstven odgovor. S druge strane potvrđena je opredijeljenost Alijanse prema zapadnom Balkanu i njene pune integracije u evroatlantsku zajednicu. U svakom slučaju jedan veoma dobar sastanak koji je još jednom pokazao ispravnost politike prije svega Crne Gore kroz učlanjenje u sjevernoatlantski savez, jer najmoćnija politička i vojna organizacija pokazala je na koji način treba tretirati izazove koji se postavljaju kako bi se obezbijedila šuna stabilnost i bezbjednost čitave Evrope, samim tim i zapadnog Balkana," kazao je ministar o usticima sa sastanaka.

Bošković je istakao da Crna Gora sa partnerima nastaviti da radi na razvoju sposobnosti vojske i bezbjednosnih struktura kako bi, kakao je kazao, i drugi izazovi, koji nisu samo globalni već i regionalni, mogli biti tretirani na najbolji mogući način. "Na taj način obezbijedićemo da svi zajedno u regionu se možemo posvetiti onome što je najvažnije, a to su ekonomski prosperitet i bolji život svih građana," kazao je on.

Kada je u pitanju sajber bezbjednost, Bošković je kazao da Crna Gora svakog dana radi na poboljšanju u toj oblasti.

"Već praktično zadnjih mjesec dana imamo značaj broj eksperata iz SAD koji zajedno s našim ljudima zaduženim za sajber odbranu rade na podizanju kapaciteta i kvaliteta naše sajber odbrane. Činjenica da se načini ratovanja, ako tu riječ mogu da upotrijebim u ovom slučaju, značajno mijenjaju, da geografska distanca nije više prepreka da budete napadnuti od nekoga, već je to mnogo više u virtuelnom prostoru, nego što je bilo ikada u istoriji, što je normalno, s obzirom na razvoj digitalnih tehnologija. To je pravac u kome se može najviše napredovati i gdje su neke zemlje daleko otišle, s obzirom na značajno veće resurse od Crne Gore. Zato su nam iskustva tih zemalja bitna i radimo urpavo sada na podizanju kapaciteta Minitarstva odbranr kada je u pitanju sajber odbrana," kazao je Bošković, navodeći da je najvažnija edukacija, a onda će se krenuti i u modernizaciju opreme.

Minitar je govorio i o nastavku modernizacije Ministarstva i Vojske Crne Gore.

"Najvažnije je da smo donijeli odluku da idemo u tom pravcu, najvažnije je da smo u saglasnosti sa sjedištem NATO-a definisaliciljeve sposobnosti, da bi u potpunosti mogli deklarisati pješadijske čete iz Nikšića i Pljevalja, neophodno je bilo i obezbijediti kvalitetna sredstva s dovoljnim nivoom zaštite i onda smo krenuli u kompletnu proceduru sa potencijalnim ponuđačima vezano za lakooklopna vozila. Obzirom da proces još traje ne mogu dati potrebnu informaciju, kada se pude proces završio informisaćemo javnosti," kazao je on o nabavci lakooklopnih vozila.

Bonus video: