DPS: Ne nudimo se BS-u, ali je situacija u Rožajama složena

Uprkos pozivu za koaliciju, DPS i BS daleko od dogovora o podjeli vlasti koju Bošnjaci mogu držati sami
70 pregleda 4 komentar(a)
Rafet Husović, Tarzan Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Tarzan Milošević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.09.2018. 06:58h

Demokratska partija socijalista (DPS) se ne nudi Bošnjačkoj stranci (BS) ali ni ne bježi od zajedničke odgovornosti i složene situacije u Opštini Rožaje, izjavio je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Milošević je to kazao “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li očekuje da BS u Rožajama konačno počne proces uključivanja DPS-a u vlast u Rožajama, za koju partiji na čijem je čelu Rafet Husović nije potreban koalicioni partner. Uprkos osvajanju apsolutne vlasti u Rožajama,

Predsjedništvo BS je još krajem juna ponudilo koaliciju DPS-u i Socijaldemokratama (SD) kao partnerima na državnom nivou, ali se dio rožajskog odbora BS, na čelu sa predsjednikom Rahmanom Husovićem usprotivio dijeljenju apsoultne vlasti u Rožajama. Rahman Husović je, uprkos pozivu za koaliciju koje je predsjedništvo stranke uputilo DPS-u i SD-u, i javno poručio da neće biti pregovora sa tim partijama o podjeli vlasti u Rožajama navodeći da “ne iskuljučuje mogućnost koalicije za rad na projektima koji treba da se realizuju”, te da on nikoga nije zvao u koaliciju.

DPS je ranije u lokalnom parlamentu podržao kandidata BS za predsjednika Skupštine opštine Rožaje, kao i reizbor Ejupa Nurkovića za gradonačelnika, što je u javnosti protumačeno kao korak ka podjeli vlasti. Rahman Husović od tada nije zakazivao sjednicu opštinskog odbora BS na kojoj je trebalo izabrati tim koji bi sa partnerima na državnom nivou pregovarao o sklapanju koalicije u Rožajama.

“BS ima dovoljno mandata, ponavljam još jednom, o tome oni odlučuju. Mi se uopšte ne nudimo, a rekli smo da ne bježimo od zajedničke odgovornosti, s obzirom na složenu situaciju u opštini Rožaje”, kazao je Milošević za “Vijesti”.

Poslanik BS i član predsjednštva koje je u koaliciju pozvalo DPS, Ervin Ibrahimović ipak kaže da nije definitivno da dogovora neće doći. “Ja sam član predsjedništva, mi smo dali preporuku. Kao legalista pratiću preporuku predsjednštva, ništa nije definitivno”, poručio je Ibrahimović.

Nakon lokalnih izbora u 11 opština gdje su trijumfovale partije koje su na vlasti i na državnom nivou potpredsjednik SD-a Damir Šehović izjavio je da bi vladajuća koalicija trebalo da napravi postizborni savez u svim opštinama.

“Očekujem da takav pristup bude demonstriran od DPS-a u Podgorici, SD-a u Plavu i Bošnjačke stranke u Rožajama”, kazao je tada Šehović. Ibrahimović kaže da očekuje da će se o koaliciji opet govoriti. “Mislim da će se, kada dođe najbolje vrijeme za to, sjesti za sto i sagledati šta su najbolje opcije, ne mogu vam nista detaljnije reći”, poručio je poslanik BS.

Bonus video: