Camaj pisao Đukanoviću, Markoviću i Vukoviću: Diskriminisanje pola Malesije, mora se zaustaviti pravno nasilje

355 pregleda 6 komentar(a)
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Nikola Camaj, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 03.10.2018. 15:09h

Silom zakona, ukoliko se bude primjenio, Tuzi su formalno postale punopravna opština, od 1. septembra ove godine, a da bi formalno postalo i stvarno, treba vremena i truda, i nadasve dobre volje, koja je kod ove političke većine često falila, poručio je Nikola Camaj, predsjednik Demokratskog saveza u tovorenom pismu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjedniku Vlade, Dušku Markoviću i gradonačelniku Podgorice Ivanu Vukoviću.

"Vele da "vrijeme ne popravi, što se grbavo rodi", a prvi koraci ove većine, nakon "osamostaljenja" imaju simptome grbavosti. Počev od susreta gradonačelnika Podgorice i prvaka novo-osnovane opštine, preko jednostranih imenovanja i zapošljavanja nestručnih lica, pa do formiranja prvih radnih tijela, koje formira nelegitmina skupština, jer nema mandat građana za tako nešto. A i da ima, formirane komisije, bez ijednog predstavnika opozicije, ne mogu da proizvode održive odluke. Ne vjerujem da ima ijednog radnog tijela u Crnoj Gori, a vjerujem ni u regionu, da nema mjesta za predstavnika opozicije, osim kod nas, i to u, za nas najznačajnijem radnom tijelu, tijelu koju će se baviti razgraničenjem i podjelom imovine između Glavnog grada i novoosnovane opštine. Komisiju od sedam članova čine isključivo predstavnci stranaka na vlasti, na nivou države, Glavnog grada i Tuzi. I to jeste grbavo", istakao je Camaj u pismu.

On je dodao da kada su u pitanju imenovanja i zapošljavanja u opštini Tuzi, dovoljno je vidjeti imena lica koji su dočekali Vukovića, ili koji su u međuvermenu imenovani, i sve bude jasno:

"Abedin Adžović, Fadilj Kajošaj, Haris Ramović, Emin Hadži, Samir Adžović, Esmin Bećović, Haris Jevrić, Halil Duković... i Simon Ivezaj. Nije teško primjetiti da i ova skupina odslikava onu iz KIC-a "Malesija", o čemu se pisalo i pričalo, u više navrata, a koja nikako ne odslikava realnost Malesije. Naime, ni laiku nije teško da primjeti da ovo nije ni stvarna Malesija, ni stvarna opština, već jednostrano izabrana grupacija, dijelom izabrana i na izborima. Ali ovakakv trend diskriminisanja pola Malesije, nije nikada zabiležen u ovim krajevima", naveo je Camaj.

On je poručio da se Đukanoviću, Markoviću i Vukoviću obaraća ovim javnim, otvorenim pismom, "jer se stiče utisak da oni nijesu upoznati sa ovom realnosću, da u ime demokratije i napretka, preuzmu mjere i zaustave ovo divljanje".

"Da ne bi nova opština bila grbava, mora se zaustaviti ovo pravno nasilje, kako bi nakon fer i demokratskih izbora, bez pritisaka i kupovine glasova, stvarali političku većinu, i klimu, nalik stvarne Malesije, koja će preuzeti odgovornost za budućnost ovoga kraja. Ta većina bi jedino bila legitimna da iznjedri i radno tijelo koje će se baviti pitanjima razgraničenja. U protvnom rizikujete da dogovori budu jalovi, a odluke ovih jednostarnih, neprofesionalnih kvazi-političara, ne budu održive, ni prihvaćene za gradjane Malesije, posebno ne za domicilno stanovništvo, to jest za onaj dio koji se angažovao za punopravnu opštinu, dok je ova većina, koja danas "vedri i oblači", bila protiv. Zamislite da je samostalnom Crnom Gorom, nakon refernduma, rukovodila grupacija koja se protivila osamostaljenju", zaključio je Camaj.

Bonus video: