Trećina birača DPS-a nije načisto da li ići u NATO

Na pitanje da li Crna Gora treba da uđe u NATO, potvrdno je odgovorilo 69,8 odsto birača DPS-a, devet posto ispitanika je bilo protiv, dok je 21,2 odsto kazalo da “nema određeno mišljenje”
69 komentar(a)
DPS pristalice, Foto: Luka Zeković
DPS pristalice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2015. 08:01h

Učlanjenje Crne Gore u NATO podržava 37,8 odsto građana, dok je 38 procenata protiv članstva, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja agencije “Damar”.

Istraživanje, koje je podgorička agencija radila za potrebe Pozitivne Crne Gore, pokazalo je da 24,2 posto ispitanika nema stav o članstvu Crne Gore u alijansi.

Prema posljednjem istraživanju koje je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) objavio u oktobru, ulazak u NATO podržavalo je 35 odsto, 45 je bilo protiv, dok 20 odsto nije imalo stav.

Dio istraživanja “Damara” koji se odnosi na podršku NATO-u među partijama, pokazao je da gotovo trećina birača Demokratske partije socijalista (DPS) ne podržava ili nema jasan stav o članstvu u alijansi.

Na pitanje da li Crna Gora treba da uđe u NATO, potvrdno je odgovorilo 69,8 odsto birača DPS-a, devet posto ispitanika je bilo protiv, dok je 21,2 odsto kazalo da “nema određeno mišljenje”.

Glavni odbor DPS-a je na posljednjoj sjednici u februaru poručio da je učlanjenje Crne Gore u NATO jedan od najvažnijih državnih prioriteta i ukazao na “punu posvećenost svih članova, simpatizera i birača ostvarenju tog cilja”. Glavni odbor je tada odredio bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena za koordinatora za NATO unutar partije, a najviši funkcioneri partije Mila Đukanovića najavljivali su da će kroz komunikaciju sa biračima na terenu povećati podršku NATO-u.

Prema istraživanju “Damara”, svi birači Bošnjačke stranke i Force podržavaju ulazak u alijansu, dok u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) 85,2 birača podržava NATO, nema protivnika, dok 14,8 ispitanika nema određeno mišljenje.

Prema anketi “Damara“, 85,7 odsto birača Pozitivne Crne Gore podržava ulazak u NATO, dok 14,3 odsto nema mišljenje. Prema rezultatima istraživanja u stranci Darka Pajovića nema protivnika ulasku u alijansu.

U opoziciji Socijalistička narodna partija (SNP) prednjači po broju protivnika učlanjenja, jer 79,4 odsto birača stranke Srđana Milića ne želi ulazak u NATO, 5,9 podržava učlanjenje, dok 14,7 nema mišljenje. Oko 75 odsto birača Demokratskog fronta protivi se članstvu dok 8,3 podržava NATO. Istraživanje je pokazalo da u političkom savezu koji predvodi Miodrag Lekić, 16,7 birača nema određeno mišljenje o članstvu u NATO-u.

U Građanskom pokretu 35,7 odsto birača podržava NATO, dok je 28,6 protiv. Israživanje je pokazalo da u partiji Žarka Rakčevića, koja još nije zvanično formirana, 35,7 pristalica nema mišljenje o NATO-u.

Prema istraživanju 85,7 birača Liberalne partije podržava učlanjenje u NATO, dok je 12,5 je protiv.

Istraživanje “Damara” je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika u periodu od 17 do 23. februara.

Bonus video: