RADMAN: NIJE DOSTAVLJEN MATERIJAL

Herceg Novi: Odbornici odbili raspravu o privatizaciji Instituta Igalo

Baždar tvrdi da je "Herceg Novi pred još jednom privatizacionom prevarom u režiji DPS-ovog režima"
52 pregleda 1 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.03.2015. 15:15h

Iako su odbornici Obrad Gojković (SNP) i Dragan Širmak (SDP) tražili su da se u dnevni red uvrsti informacija o privatizaciji Instituta Igalo , zbog koje je dovedena u pitanje i koaliciona vlast u Herceg Novom, odbornici su većinom glasova odbili da raspravljaju o toj temi, kao i o drugim aktuelnim i najavljenim privatizacijama u najvećoj bokeljskoj opštini.

Nezavisni odbornik, Mirko Mustur, predlagao je raspravu o privatizaciji hotela "Park" u Bijeloj, a Stevo Cvjetković (SNP) o investiciji "Nord star" na Luštici.

Predsjednik Skupštine, Andrija Radman je kazao da se o tim predlozima ne može raspravljati jer nije dostavljen potreban materijal na osnovu koga bi se mogle donositi odluke.

Odbornici su usvojili odluku o lokaciji za privremeno skladištenje komunalnog otpada na Tisovim gredama, čemu je prethodila rasprava u kojoj se čulo da bi Opština , ako bi se striktno poštovali propisi, za deponovanje na privremenoj deponiji godišnje morali “inkasirati” dodatnih oko 150 hiljada eura.

Kasnije je pojašnjeno da se te odredbe ne primjenjuju nigdje u Crnoj Gori, pa će i Herceg Novi biti “pošteđen” takve kazne. Na sjednici se čulo da u opštini ne postoje deponije zelenog i građevisnkog otpada što bi trebalo u skoro vrijeme definisati.

Danijela Đurović

Dosta rasprave izazvale su i odluke da se u odborima direktora preduzeća čiji je osnivač Opština, umjesto 9 kao do sada, imenuju samo tri člana, od kojih je jedan iz redova zaposlenih. Predlagač je to obrazložio potrebom za racionalizacijom i uštedom, dok je iz opozicionih redova izražena sumnja u potpunu djelotvornost takve odluke.

Skupština je donijela odluke za urbaniastičke projekte Dnnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Sutorini i Hotela Matalurg u Igalu.

Nakon završetka sjednice SO odbornici Dragan Šimrak (SDP), Danijela Đurović (SNP) I Milovan Baždar (PzP) su na konfernciji za novinare iskazali nezadovoljstvo što nije prihvaćeno proširenje dnevnog reda sa informacijom o privatizacije Instituta "Dr Simo Milošević".

Dragan Šimrak

Baždar tvrdi da je "Herceg Novi pred još jednom privatizacionom prevarom u režiji DPS-ovog režima".

"Suprotstavljanje lidera Izbora - Duška Radovića( prodaju instituta pod sadašnjim uslovima) bi se moglo pozitivno ocjeniti ukoliko su u pitanju ispravni motivi. Ipak, obzirom na izbornu prevaru birača i olako formiranje lokalne vlasti sa DPS-om, koji vodi državu u ekonomski kolaps i socijalnu katastrofu, nemamo razlog da vjerujemo u ispravnost motiva. Ovdje se prije radi o sukobu unutar tajkunskih lobija, koji se prenosi na politički teren. Na kraju će sve biti po već viđenom: tajkunska privatizacija na štetu zaposlenih, Opštine i države", uvjeren je Baždar.

Milovan Baždar

Za Šimraka je neprihvatljivo da predsjednik SO učestvuje u razgovorima sa Tenderskom komisijom oko prodaje većinskog paketa akcija Instituta Igalo, a da o tome ne izvještava odbornike.

Danijela Đurović očekuje da se po hitnom postupku zakaže nova sjednica SO na kojoj će se raspravljati ne samo o privatizaciji Institutza Igalo, nego i o svim drugim u opštini Herceg Novi.