Tomčić: Anarhija u primjeni zakona, Poreska uprava svih ovih godina "spavala"

Predlagač, predsjednik Opštine Veselin Vukićević saopštio je da se reprogram duga daje na 20. godina i da će godišnji anuitet preduzeća iznositi oko 40.000 eura, a Opština će biti garant u toj transakciji
52 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Sjednica SO Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.03.2015. 14:57h

Tri od četiri sata, koliko je trajala sjednica SO Žabljak, trajala je priča o predlogu odluke o davanju saglasnosti na reprogram duga DOO "Komunalno i vodovod" Žabljak prema Ministarstvu finansija na iznos od 808.626,93 eura po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih u tom preduzeću.

U obrazloženju tog akta, navodi se da dug odnosi na period do kraja 2010. godine na iznos od 126.631,60 eura a za period od početka 2011. do kraja 2014. godine 681.995,33 eura.

Predlagač, predsjednik Opštine Veselin Vukićević saopštio je da se reprogram duga daje na 20. godina i da će godišnji anuitet preduzeća iznositi oko 40.000 eura, a Opština će biti garant u toj transakciji.

Žučna rasprava bila je usmjerena na pravnu i tehničku formulaciju teksta odluke. Optuživani su državni organi zbog nepreduzimanja radnji koje bi spriječile da do ovog dođe.

Priča je išla i do toga da je preduzeće predstavljalo poligon za politička zapošljavanja. Opozicioni odbornici, uglavnom su se protivili donošenju ove odluke obrazlažući to moralnim činom da se takve obaveze ne mogu prenijeti na naredne generacije.

Okrivili su i aktuelno rukovodstvo i tražili njihovo raspuštanje. Opravdnje za ovakvo stanje, kako se čulo, je i loša naplata potraživanja koja su na kraju prošle godine iznosila preko 900.000 eura.

Klub odbornika SNP, zaključkom koji nije prošao glasanje, tražio je da država ovaj dug otpiše kao što je to urađeno kod KAP, Željezare, u Pobjede ili RTCG. To je tražio i odbornik Pozitivne Mirčeta Tomčić.

Po njegovom mišljenju ova situacija je pokazatelj anarhije u primjeni zakona i da je Poreska uprava svih ovih godina "spavala".

Zahvaljujući glasovima DPS-SDP većine i još jednog odbornika opozicije odluka je dobila zeleno svijetlo.

Jednoglasno i sa simpatijama odbornika usvojena je odluka o bratimljenju Žabljaka i Vrnjačke Banje do koje je došlo na inicijativu rukovodstva grada iz Srbije koje je tokom februara boravilo na Žabljaku, sa ciljem unapređenja ekonomske, turističke, kulturne, obrazovne saradnje i obostranog razvoja.

Usvojen je plan postavljanja, građenja i uklanjanja privremenih objekata montažnog karaktera na području ove opštine.

Bonus video: