Pejanović Đurišić: VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović Đurišić je naglasila značaj strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oblasti odbrane
5 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2015. 17:49h

Učešće pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u ISAF i Resolute Support misijama nije samo doprinos međunarodnom miru, već i potvrda da je VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti, saopšteno je u razgovoru ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić sa američkom ambasadorkom Margaret Ueharom. Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejanović Đurišić je naglasila značaj strateškog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u oblasti odbrane.

“I izrazila očekivanje da Crna Gora i u narednom periodu ima punu podršku kako za nastavak sprovođenja reforme sektora odbrane, tako i za napredak na putu ka članstvu Crne Gore u NATO”, kaže se u saopštenju. Pejanović Đurišić je informisala ambasadorku o dosadašnjem toku intenziviranog i fokusiranog dijaloga, kao i planiranim aktivnostima koje je Ministarstvo odlučno da sprovede kako bi se proces što uspješnije realizovao.

Ona je upoznala Ueharu i sa aktuelnim planovima Ministarstva u pogledu nastavka modernizacije i reorganizacije VCG, kao i daljeg unaprjeđenja kapaciteta Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove. “U tom kontekstu, istakla je da će predstojeće bilateralne konsultacije u oblasti odbrane, koje će biti održane krajem marta u Vašingtonu, biti odlična prilika da se i u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Pentagona razmijene informacije o postignutim rezultatima u oblasti odbrane i planovima za naredni period”, kaže se u saopštenju.

Uehara je, kako se navodi, iskazala značaj rezultata koje je Crna Gora postigla u reformi odbrambenog sektora i izgradnji kapaciteta oružanih snaga. “Posebno je naglasila značaj učešća pripadnika VCG u međunarodnoj misiji ISAF, kao i učešća u Resolute Support misiji, ne samo kao doprinosa međunarodnom miru, već i potvrde da je VCG dostigla potreban nivo interoperabilnosti”, naveli su iz Ministarstva.

Uehara je, kako su kazali, ponovila punu podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Crne Gore, kao i spremnost da se unaprijedi saradnja na svim poljima od značaja za dalje sprovođenje reformi, što bi rezultiralo pozivom Crnoj Gori da postane punopravna NATO članica.

Bonus video: