Pejović: Crna Gora u potpunosti posvećena zaštiti ljudskih prava

On je naglasio da je svaka država, pojedinačno, odgovorna za obezbjeđivanje dostojanstvenog života svojim građanima, ali i da savremene prijetnje prevazilaze nacionalne granice i zahtijevaju odgovoran pristup svih relevantnih međunarodnih aktera
1 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2015. 17:38h

Crna Gora je u potpunosti posvećena zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava i sloboda, poručio je državni sekretar za evropske integracije ambasador Aleksandar Andrija Pejović. Pejović je učestvovao na segmentu na visokom nivou 28. redovne sesije Savjeta ljudskih prava UN-a, koji je održan u Ženevi.

On je naglasio da je svaka država, pojedinačno, odgovorna za obezbjeđivanje dostojanstvenog života svojim građanima, ali i da savremene prijetnje prevazilaze nacionalne granice i zahtijevaju odgovoran pristup svih relevantnih međunarodnih aktera. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pejović je kazao da Crna Gora dijeli zabrinutost međunarodne zajednice nad alarmantnom situacijom ljudskih prava u državama zahvaćenim sukobima.

On je istakao podršku Crne Gore specijalnim mehanizmima Savjeta za ljudska prava u pogledu izvještavanja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, kao i podršku post-konfliktnim državama u vidu stručne pomoći u uspostavljanju demokratskih institucija i vladavine prava. “Glavni pregovarač je istakao da je Crna Gora, kao članica Savjeta za ljudska prava, pokazala posvećenost izgradnji i očuvanju efikasnog mehanizma za zaštitu i unapređenje osnovnih ljudskih prava i sloboda”, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, prenio odlučnost u pravcu nastavka odgovornog pristupa u rješavanju problema zaštite ljudskih prava i sprječavanja svih oblika diskriminacije i nasilja. “U tom pravcu je istakao da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje izgradnji mehanizama za uspješnu ugradnju međunarodnih odredbi u nacionalno zakonodavstvo, kao i njihove primjene u praksi”, navodi se u saopštenju. Ucesnici skupa su naglasili da su puna zaštita i uživanje ljudskih prava jedan od stubova Ujedinjenih nacija i da, kroz različite mehanizme, Savjet za ljudska prava promoviše prava najugroženijih, kao što su žene, migranti, žrtve seksualnog nasilja i sukoba, djeca i osobe s invaliditetom.

U tom pravcu je istaknuta potreba da sve članice usklade svoje akcije s preporukama Savjeta za ljudska prava i njegovim mehanizmima. Na skupu su učestvovali visoki predstavnici odnosno ministri vanjskih poslova svih država članica Ujedinjenih nacija, među kojima i državni sekretar SAD-a Džon Keri, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, skoro svi ministri vanjskih poslova EU zemalja i predstavnici vlada država zapadnog Balkana. Crna Gora je jedna od 47 članica Savjeta ljudskih od 1. januara 2013. do 31. decembra ove godine.

Bonus video: