Aličković: Ko je Tarner da se oglašava o pitanju Sutorine?

"Smatramo da je ovaj potez američkog Kongresmena bezvrijedan i da ne treba biti shvaćen kao vid prijetnje"
13 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 19:39h

Od kada je BiH ostvarila svoju nezavisnost, američki uticaj na političku scenu bio je veliki, te tim povodom ne čudi ni reakcija Majkla Tarnera koji svojim pismom upućenim BiH, konkretno Predsjedništvu i Predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, naređuje šta treba da uradi, navodi se u saopštenju Nihada Aličkovića iz Inicijative za povrat Sutorine. "Smatramo da je ovaj potez američkog Kongresmena bezvrijedan i da ne treba biti shvaćen kao vid prijetnje a posebno ne kao instrukcija koju BiH mora sekundarno da izvrši. Dosta je bilo naređivanja diplomatiji BiH te i uticaja na nju posebno onda kada BiH brani svoje stavove i svoj suverenitet. Zašto to ne uradite onda kada je to zaista potrebno? Tim povodom, nećemo za ozbiljno uzeti upućeno pismo Bakiru Izetbegoviću već od njega očekujemo konkretan odgovor kakav je uputio i crnoj gori nedavno nakon poziva Predsjednika CG", navodi se u saopštenju.

Poruku Bakiru Izetbegoviću prenosimo integralno:

"Gospodine predsjedniče,

Vi kao Predsjednik, trebate znati sve detalje vezane za Sutorinu, te se nadamo da su Vam isti preneseni sa Javne rasprave gdje se konkretno i argumentovano moglo čuti koliko je BiH dugo vlasnik Sutorine i zašto je ona još uvijek vlasnik. BiH ne smije biti više predmet dirigovanja za bilo koga.

Ovo naručeno pismo od strane CG putem američkog Kongresmena je dokaz da sve Balkanske zemlje grade sebi lobije za ono što im treba, te ovim povodom pozivamo Predsjednika Izetbegovića, da pozove Tarnera i objasni mu da Sarajevo nije Dayton i da BiH nije Amerika, te da Tarner treba da se bavi unutrašnjim problemima svoje zemlje. Takođe, u javnost objavljujemo ovih dana dokumente sa stotinama nepravilnosti u uspostavljanju Ugovora između BiH i CG što ne može i ne smije biti prihvaćeno kao konačnica jer bi se zaključio Ugovor prije svega sa velikim brojem proceduralnih grešaka i jer bi se tim Ugovorom legalizovala uzurpacija od 70 godina nad Sutirinom. To znači da bi BiH ovim ugovorom pokazala svoju neozbiljnost prije svega kao Institucija i nagradila crnu goru za otimanje i prisvajanje tuđeg teritorija. Od Vas očekujemo da gospodina Tarnera upitate, da li bi se Tarner koji je bio Gradonačelnik grada Daytona kada je potpisan taj privremeni Sporazum, povukao pred argumentacijom o dijelu teritorija njegove zemlje?! Da li bi on prepustio ijedan milimetar Amerike bilo kome? Ne damo Sutorinu na poklon nikome. Ona u vlasništvu BiH i CG to jako dobro zna. Crna Gora još nijednom nije pokušala da ponudi odgovor otkuda Sutorina i Kruševice u njenom posjedu. Ovo pismo smatramo naručenim, te od se od Vas očekuje da kao Predsjednik države zastupate državni interes i zauzmete stav u očuvanju teritorijalnog integriteta."

Bonus video: