Američka opomena Bosni zbog Sutorine

SAD bi mogle obustaviti pomoć BiH ako ne stavi tačku na spor sa Crnom Gorom oko Sutorine
57 pregleda 147 komentar(a)
Majkl Tarner, Foto: Wikipedia
Majkl Tarner, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 03.03.2015. 06:53h

Predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, uticajni američki kongresmen Majkl Tarner upozorio je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle obustaviti pomoć toj državi ako ne stavi tačku na spor sa Crnom Gorom oko Sutorine, saznaju “Vijesti”.

U pismu upućenom Izetbegoviću 25. februara, Tarner je ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se bosansko-hercegovačke vlasti pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tarner je, prema informacijama “Vijesti” iz diplomatije, dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Predog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act).

Tarner je u pismu ocijenio i da problem Sutorine ”predstavlja pokušaj stvaranja teritorijanog spora za zaustavljanja integracija u evroatlanske institucije, kao što je NATO”.

“Jedan od osnivača crnogorskog kokusa”: Tarner i Krivokapić

Kongresmen Tarner je jedan od osnivača crnogorskog kokusa u američkom Kongresu i zagovornik ulaska Crne Gore u NATO.

Tarner se redovno sastaje sa crnogorskim zvaničnicima tokom njihovih posjeta SAD, a ranije je posjetio Crnu Goru. Sa kongresmenom se poslsednji sastao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić tokom posjete SAD početkom februara.

Upozorenje: Izetbegović

Tarner je bio gradonačelnik Dejtona kada su Slobodan Milošević, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman potpisali takozvani Dejtonski sporazum kojim je prekinut rat u Bosni i uspostavljeno današnje ustavno -pravno uređenje BiH.

Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore utvrdio je Savjet ministara BiH početkom novembra 2014, nakon postupka razgraničenja koji je počeo 2008. Međutim, poslanik SDP-a Denis Bećirović podnio je rezoluciju kojom traži da Parlamentarna skupština BiH ocjeni neprihvatljivim ugovor o granici sa Crnom Gorom, navodeći da Sutorina pripada BiH. Predstavnički dom BiH tek treba da se izjasni o rezoluciji. S druge srane, crnogorski zvaničnici tvrde da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije Sutorina teritorija Crne Gore.

Bonus video: