Branka Lakočević na čelu Upravnog suda?

Radulović koji je na čelu Upravnog suda od njegovog osnivanja ide u penziju, Savjet bira nasljednika između tri kandidata
389 pregleda 13 komentar(a)
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Lakočević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2015. 06:28h

Sudski savjet trebalo bi danas da odluči o tome ko će naslijediti Branislava Radulovića, predsjednika Upravnog suda koji ide u penziju.

Kandidati za tu poziciju su pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević i dvoje sudija Upravnog suda Vojin Lazović i Svetlana Budisavljević. Sudski savjet je ranije objavio da je razgovor sa prijavljenima već objavljen.

Branislav Radulović je na čelu Upravnog suda od njegovog osnivanja, a sa te pozicije zamjerio se mnogim moćnicima koje je javno prozivao zbog nepoštovanja zakona i presuda tog suda. Posebno je kritikovao državne organe, sugerišući čak i razrješenje njihovih starješina, ali se to nikada nije desilo.

Prema informacijama “Vijesti”, Branka Lakočević važi za glavnog pretendenta na poziciju predsjednika Upravnog suda jer ima najviše iskustva.

Sudija za primjer: Radulović

Ona je na mjestu pomoćnice ministra za pravosuđe 11 godina. Osim toga, šefica je radne grupe za pregovaračko poglavlje 23. gdje na njen rad nije bilo zamjerki.

Ona se ranije prijavila za člana Državne revizorske institucije (DRI), ali nije dobila podršku na Administrativnom odboru Skupštine.

Vojin Lazović je sudija Upravnog suda od 2006, ranije je bio stručni saradnik u Vrhovnom sudu. Njegova koleginica, Svetlana Budisavljević, sa višegodišnjim iskustvom u pravosuđu, za sudiju Upravnog suda izabrana je 2008.

Jedna od posljednjih odluka Upravnog suda, za vrijeme Branislava Radulović, koja je izazvala reakcije je i poništavanje odluke MUP-a da paroh SPC Velibor Džomić mora da napusti državu zbog uskraćenog boravišta. Predsjednik vijeća bio je sudija Lazović, a član sudija Svetlana Budisavljević.

Bonus video: