Kakve bi koristi građani imali od Vlade u sjenci

Vlada u sjenci najbolje funkcioniše u svom rodnom mjestu - Velikoj Britaniji. Na svaki predlog ministra, prvi reaguje njegov opozicioni kolega - iz sjenke
93 pregleda 32 komentar(a)
Građanski pokret, Foto: Svetlana Mandić
Građanski pokret, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.03.2015. 18:58h

Iako se vlada u sjenci pominje vec desetak dana jos nije jasno da li je to projekat koji bi osmislio i realizovao isključivo Građanski pokret ili cijela opozicija.

U Pokretu danas na ovu temu nismo uspjeli da dobijemo sagovornika, ali smo provjerili kako vlade u sjenci funkcionisu u nekim drugim zemljama i da li mogi biti na korist građanima.

Nakon punih 13 godina u Crnoj Gori ponovo je aktuelna priča o vladi u sjenci. Prvu crnogorsku vladu u sjenci formirao je 2003.godine LSCG. Premijer je bio ekonomista Aleksandar Radulović, ministar pravde Miodrag Živković, a resor sporta vodio je Andrija Popović. Ova vlada funkcionisala je godinu dana.

"Mislim da je ta vlada tadašnjeg Liberalnog saveza dobro bila krenula, da je zadala na neki način grdne muke tadašnjoj vladi. Mislim da neke stvari, koje se možda kroz parlament ne mogu rješavati, da te vlade u sjenci mogu da utiču na to da se društvo demokratizuje i da se pokrenu neke stvari, koje pojedini resori u vladi ne rade dobro", rekao je Andrija Popović predsjednik Liberalne partije.

Vlada u sjenci najbolje funkcioniše u svom rodnom mjestu - Velikoj Britaniji. Na svaki predlog ministra, prvi reaguje njegov opozicioni kolega - iz sjenke.

"Oni u periodu između izbora prate sve politike na alternativni način, kritikuju sve poteze aktuelne vlade i nude i predalžu bolje politike u svojim resorima. Model potiče iz britanskog sistema, koristi se u svim sistemima koji imaju to nasljeđe, dakle postoji na Novom Zelandu, Australiji, Kanadi...a vrlo često se koristi kao način opozicione borbe i u državama kontinetalne Evrope", kazala je Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Nama najbliži i najsvježiji je primjer Hrvatske. Predsjednik HDZ Tomislav Karamarko, prije dvije godine formirao je vladu u sjenci. Radi se o 23 stranačka odbora, od ekonomije do sporta,koji će do narednih parlamentarnih izbora djelovati kao ministarstva. Ipak, tamošnji analitičari smatraju da građani Hrvatske nijesu imali mnogo koristi od te vlade, a njeno formiranje nije bitno uticalo ni na rejting HDZ.

"Predizborna kampanja u Hrvatskoj svodi se pretežno na poltičku demagogiju, a tu najamnje ima priče o privredi i ostalim problemima. Tako da građani za sada nijesu imali koristi od tzv. vlade u sjenci. Njeno formiranje nije ni pomoglo, ali ni odmoglo rejtingu HDZ. Iako sve analize pokazju da HDZ bilježi rast, to je više zasluga što aktuelna vlast ne radi dobro svoj posao, nego fomriranaj vlade u sjenci", kazao je Robert Bajruši, novinar zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Ipak, u našem NVO sektoru, smatraju da koncept vlade u sjenci može biti koristan za Crnu Goru, ako se on primijeni na adekvatan način.

"Imajući u vidu to da se ovdje opozicija okuplja već godinama, imajući konsenzus i znajući protiv čega su, a da je vrlo malo bilo programskog okupljanja, odnsno okupljanja onog zašta se ta opozicija zalaže. Ovo je princip koji se bazira na polisima, na javnim politikama, jako bi bitno bilo da čujemo od crnogorske opozicije koje su to politike koje oni nude, za šta se oni to zalažu, kako oni misle bolje da vode konkretne politike u Crnoj Gori”, istakla je Kovačević.

I NVO sektor i analitičari saglasni su u ocjeni - Vlada u sjenci jedino je korisna ako debata koju podstakne rezultira boljim zakonima. Sve ostalo je čisto nadmetanje na relaciji opozicija-vlast.

Bonus video: