KRENULA PRIMJENA

Tajni sporazum: DPS dao BS-u da dijeli socijalu

Dokumet predviđa da DPS manjem koalicionom partneru obezbijedi devet direktorskih i šest mjesta pomoćnika u školama. U aneksu stoji da su već relizovane funkcije za tri direktora i jednog pomoćnika. U jednoj od 11 opština (Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Petnjica, Berane, Plav, Gusinje, Bar, Ulcinj i Tuzi) BS je od „šefova“ zahtijevao i direktora Centra za socijalni rad
66 pregleda 66 komentar(a)
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Rafet Husović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2015. 07:38h

Realizacija aneksa ugovora o uhljebljavanju kadrova Bošnjačke stranke (BS) aktuelizovana je ovih dana. 

Među prvima će, iz redova BS, biti imenovani direktor rožajskog Centra za socijalni rad i direktor škole „Bećo Bašić“ iz Plava. Oba mjesta su do sada pokrivali kadrovi Demokratske partije socijalista (DPS). Aneks ugovora su 28. novembra prošle godine potpisali politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i potpredsjednik BS-a Osman Nurković, obesmišljavajući time pravo  građana da učestvuju na javnim konkursima i zaposle se. 

Dokumet predviđa da DPS manjem koalicionom partneru obezbijedi devet direktorskih i šest mjesta pomoćnika u školama. U aneksu stoji da su već relizovane funkcije za tri direktora i jednog pomoćnika. U jednoj od 11 opština (Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Rožaje, Petnjica, Berane, Plav, Gusinje, Bar, Ulcinj i Tuzi) BS je od „šefova“ zahtijevao i direktora Centra za socijalni rad.

Izvor „Vijesti“ iz BS-a je kazao da je rukovodstvo te stranke odabralo Rožaje i bilo beskompromisno po tom pitanju. "Tokom višemjesečnih pregovora su nam nuđena razna druga rješenja, ali je naš uslov bio Centar za socijalni rad u Rožajama. To je i normalan slijed događaja, s obzirom na to  da smo u tom gradu politički znatno ojačali i zamalo osvojili apsolutnu većinu. Koalicioni partneri su ispoštovali našu želju, pa će na čelo te institucije izvjesno ovih dana biti imenovan naš kadar“, rekao je sagovornik iz BS-a. On nije želio da precizira o kome je riječ, ali na društvenim mrežama se već neko vrijeme pominje da će to biti Kadrija Agović (aktuelni sekretar Sekretarijata za finansije) kojem sugrađani već dolaze na čestitku. 

Uslov bila funkcija direktora Centra za socijalni rad: Rožaje

Milošević nije htio ni da potvrdi ni da demantuje tu informaciju. "O tome odlučuje isključivo ministar Predrag Bošković. U aneksu nigdje ne piše da Centar za socijalni rad u Rožajama pripada BS-u“, odgovorio je Milošević. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da se na konkurs prijavilo šest kandidata.

Direktor će biti imenovan nakon što izbor izvrši Upravni odbor koji će se sastati početkom marta, a na čiju odluku saglasnost daje Ministarstvo. “Za direktora CSR-a će se izabrati osoba koja ispunjava propisane uslove i koja će na najbolji način obavljati tu funkciju, bez obzira na  političko opredjeljenje“, rekla je PR

Ministarstva Marija Jovović. Među prijavljenim su i zaposleni u rožajskom CSR-u Elvira Sutović i Esad Plunac, koji bi sudeći prema odgovoru iz Ministarstva trebalo da imaju prednost u odnosu na ostale kandidate.

U ZIKS-u se čeka konkurs, kažu da još nije došao niko iz BS-a

Aneks ugovora predviđa da BS dobije mjesta pomoćnika ministra rada i socijalnog staranja, direktora Uprave za vode, finansijskog direktora Aerodroma Crne Gore, pomoćnike direktora ZIKS-a, Uprave za dijasporu i Policijske akademije. DPS je BS-u obećao da će u 11 opština dobiti rukovodeća mjesta i u Upravi za nekretnine, upravnim poslovima Uprave policije, Domu zdravlja, Poreskoj upravi, Fondu PIO, Zavodu za zapošljavanje, Fondu zdravstva, Odjeljenju bezbjednosti i Upravi carina.

Aneks ugovora će, kako su potpisali Milošević i Nurković, biti realizovan najkasnije za šest mjeseci. Iako se proteklih dana spekulisalo da je BS već zauzeo fotelju pomoćnika direktora ZIKS-a,  ta informacija nije potvrđena u spuškom zatvoru.  Sagovornik "Vijesti" iz uprave ZIKS-a kazao je da direktor Zavoda Miljana Perović ima dva pomoćnika - Slađana Raičkovića i Dragoljuba Bulatovića.

"Aktom sistematizacije predviđena su tri pomoćnička mjesta,  dva su popunjena. Nijedno radno mjesto u ZIKS-u ne može biti popunjeno mimo pravila i Zakona. Kada bude raspisan javni konkurs,  on će sadržati i kriterijume koje kandidat mora zadovoljavati da bi se javio na oglas", kazao je sagovornik "Vijesti".      

Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje da se “popunjavanje radnih mjesta u okviru kategorije visoki rukovodni kadar vrši se na osnovu javnog konkursa”. Sagovornici "Vijesti" iz DPS-a tvrde da je BS već dobio nekoliko radnih mjesta u upravama.  Milošević je ranije rekao “Vijestima” da “kada bi strogo gledali kriterijume moglo bi se doći u poziciju da nema nijednog Bošnjaka na nekoj funkciji”.

Preporučujemo za Vas