Lange mislio na tužioce i sudije

2 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Vlada sjednica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.02.2015. 17:36h

Ministarstvo pravde nije odgovorno za kritike Evropske unije zbog manjka rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, već nadležni organi koji sprovode zakone, ocjenjeno je iz vladinog resora koji vodi Duško Marković.

Šef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Dirk Lange ranije je izjavio da u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, Brisel ne vidi napredak kojem se nadao.

"Ministarstvo pravde nije nadležno za sprovođenje zakonodavnog okvira za oblast borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, već su za to nadležni organi za sprovođenje zakona. Langeove ocjene nisu u nesaglasju sa ocjenama na nacionalnom nivou jer, i pored objektivnih razloga za određena kašnjenja pa i u bilansu rezultata, postoji potreba jačanja posvećenosti institucija jer ni postojeća zakonska infrastruktura nije ograničenje za njihov efikasan rad", navode u ministarstvu.

Lange je istakao da je očekivao da Specijalno tužilaštvo, koje još nije oformljeno i o kojem se juče glasalo u parlamentu, već da određene rezultate u borbi protiv korupcije.

Poslanik SDP Rifat Rastoder smatra da se dosta efikasno i brzo radilo na zakonima o sudovima i specijalnom tužilaštvu, navodeći da nakon njihovog usvajanja ima više razloga za kašnjenje.

"Ne znam da li se može nazvati kašnjenjem, šteta je što nismo imali ranije, ali tu smo gdje smo”, kazao je on, dok je predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović upozorio da, osim promjena zakona, nije bilo ozbiljnog napretka u 23. i 24. poglavlju.

"Koliko god se zaklanjali iza diplomatski izraženih pohvala EK, ovo je jedno otrježnjenje koje pokazuje da postoji realna prijetnja da do kraja godine bude aktivirana klauzula balansa", kazao je on.

Troše milione, a presuda i dalje nema

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje navodi da su poruke EK o manjku rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala sve eksplicitnije.

"Za 100 miliona eura crnogorske vlasti i pravosuđe nijesu uspjeli da produkuju nijednu pravosnažnu presudu za borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala. Lange je iznio identične stavove koje u kontinuitetu iznosi kritički orijentisan dio NVO sektora i medija, a koji su zbog toga u Crnoj Gori često predmet prljavih kampanja. Langeova izjava ukazuje da izostanak mjerljivih rezultata u ovoj oblasti ne može biti sakriven konstruisanim kampanjama protiv neistomišljenika", tvrdi on.

Bonus video: