SASTANAK SJEVERNOATLANTSKOG SAVJETA

Bošković u Briselu: Crna Gora će ostati odgovoran saveznik koji sprovodi politike Alijanse

Bošković je kazao da će Crna Gora podržati zajedničke napore saveznica u suočavanju sa prijetnjama upućivanjem izviđačkog odjeljenja u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, što će kako je naveo predstavljati direktan doprinos ojačanom prisustvu na istoku
94 pregleda 3 komentar(a)
Sastanak Sjevernoatlantskog savjeta, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Sastanak Sjevernoatlantskog savjeta, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 03.10.2018. 18:20h

Crna Gora će ostati odgovoran saveznik koji sprovodi politike Alijanse i doprinosi realizaciji njenih zadataka u cilju efikasnog odgovora na savremene bezbjednosne prijetnje, saopštio je danas ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković danas i sjutra učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se održava u Briselu.

On je kazao da će Crna Gora podržati zajedničke napore saveznica u suočavanju sa prijetnjama upućivanjem izviđačkog odjeljenja u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji, što će kako je naveo predstavljati direktan doprinos ojačanom prisustvu na istoku.

"Takođe, Crna Gora nastavlja sa započetim reformama odbrambenog sistema u cilju pune integracije u sistem kolektivne bezbjednosti, a doprinos regionalnom miru i stabilnosti biće jedan od prioriteta u budućem periodu", naglasio je Bošković.

U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je sastanak bio prilika da se analizira napredak ostvaren na planu sprovođenja odluka donijetih na Samitu koji je u julu ove godine održan u Briselu, kao i da se, na osnovu ostvarenih rezultata, daju smjernice za dalji rad na implementaciji aktivnosti koje Alijansa sprovodi u cilju jačanja kolektivne odbrane.

"Uzimajući u obzir nepredvidivo bezbjednosno okruženje i izazove koji dolaze iz različitih strateških pravaca, kao i posvećenost Alijanse očuvanju bezbjednosti država članica, saveznice su naglasile važnost jačanja jedinstva i solidarnosti među njima. Takođe, istaknut je značaj preventivnog djelovanja na potencijalne prijetnje i izazove koje dolaze sa teritorija van granica Alijanse. NATO će nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, uz sveobuhvatan pristup i dugoročne ciljeve, što zahtijeva i angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice", rečeno je na sastanku, a saopšteno iz Ministarstva odbrane.

Bošković se susreo i sa američkim sekretarom za odbranu, Džimom Matisom.

"Dvojica ministara konstatovali su da su odnosi dvije zemlje na izuzetno visokom nivou, te da su posebno unaprijeđeni nakon što su SAD i Crna Gora postale saveznice unutar Alijanse", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.