Rudović: Vanredni izbori sada besmisleni, korisni samo za DPS

"Te ideja je trenutno besmislena i čini se samo da služi za ličnu promociju nekoliko opozicionih političara čije su pozicije uzdrmane"
43 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Arhiva Vijesti
Neđeljko Rudović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.02.2015. 12:50h

Vanredni izbori, ukoliko su cilj najavljivanih protesta opozicije, dobro bi došli samo Demokratskoj partiji socijalista (DPS), i ta ideja sada je besmislena i služi za ličnu promociju nekoliko opozicionih političara čije su pozicije uzdrmane, ocijenio je zamjenik glavnog urednika Vijesti, Neđeljko Rudović.

Rudović je rekao da, nakon odluke Socijaldemokratske partije (SDP) da ne prihvati pregovore o prelaznopj vladi, u dijelu opozicije smatraju da su protesti jedini odgovor, a drugi da treba bojkotovati parlament.

"S obzirom na stanje u opoziciji u ovom trenutku, vanredni izbori dobro došli samo DPS-u. Zato je ta ideja trenutno besmislena i čini se samo da služi za ličnu promociju nekoliko opozicionih političara čije su pozicije uzdrmane", rekao je Rudović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, primarni cilj opozicije koja želi da postane kredibilna alternativa treba da bude da uvjeri građane da je zrela i da » da zna kako će da ostvari svoje ciljeve.

"Da neće dovoditi u pitanje političku i sveukupnu stabilnost i da će biti uspostavljen potpuno drugačiji sistem vrijednosti, primjeren državi koja želi da bude u društvu zapadnih demokratija", kazao je Rudović.

Kako je naveo, nažalost, dio opozicije pokazuje da njihov dolazak na vlast suštinski ništa ne bi promijenio jer se, smatra on, ponašaju isto kao DPS.

"Neki od njih vode prljavu hajku protiv nezavisnih medija koji otkrivaju njihovo licemjerstvo, drugi u opštinama u kojima su na vlasti prvo razmišljaju kako da udome svoje aktiviste", kazao je Rudović.

On nije siguran da protesti ili bojkot parlamenta u ovom momentu imaju smisla.

"Da bi protesti dali rezultat, prvo se mora znati šta je cilj. Potom, iza njih treba da stoji cijela opozicija da bi imali snagu i mora postojati dovoljno snažan motiv za izlazak građana na proteste", kazao je Rudović.

Prema njegovim riječima, trenutno, ne samo da cijela opozicija neće proteste ili bojkot parlamenta, nego ni neki najviši čelnici Demokratskog fronta ne misle da će se ulicom ostvariti bilo što.

"Iako je to pojavom Miodraga Lekića dobrim dijelom učinjeno, vrijeme je da se ostali u opoziciji uozbilje, da shvate da se galamom ništa ne postiže, da građani traže odgovorne ljude koji su konzistentni u stavovima i koji imaju viziju", kazao je Rudović.

Zato, smatra on, narednih godinu, do izbora koji se mogu očekivati na proljeće sledeće godine, opozicija treba da iskoristi za konsolidaciju, da se oslobodi štetočina koji kreiraju međusobne svađe i da nađe način za zajedničko djelovanje.

"Ako žele da nadjačaju DPS, moraju pokazati da su mudriji od vladajuće stranke i da će imati snage i kapaciteta da sprovedu ono što ponude građanima", poručio je Rudović.

Komentarišući odluku SDP-a da ne podrži ideju prelazne vlade, on je kazao da ta stranka nema volje i snage da se izvuče iz »zagrljaja« DPS-a, »iako i sama, u liku predsjednika Ranka Krivokapića, priznaje da je stanje u državi veoma sumorno i da zahtijeva sveobuhvatne promjene«.

"Jasno je da je većina u rukovodstvu SDP-a za održavanje saveza sa DPS-om bez obzira na cijenu i da su Krivokapić i Džavid Šabović gotovo usamljeni glasovi, te da je, ukoliko Krivokapić na kongresu SDP-a u junu ne zadrži mjesto šefa stranke na platformi razlaza sa DPS-om, svaka dalja nada opozicije u SDP iluzorna", ocijenio je Rudović.

On je kazao da, ako je takvo stanje u SDP-u, onda je bilo unaprijed poznato da nema govora o prelaznoj vladi.

"Ipak, ta inicijativa Lekića i Žarka Rakčevića bila je korisna jer se, u momentu kada su bili glasni zagovornici protesta, ispostavilo da opoziciju vode ljudi koji nijesu skloni avanturizmu, već da proces političkih promjena zahtijeva iscrpljivanje svih mogućnosti dijaloga", zaključio je Rudović.

Bonus video: