Šefovi diplomatija SEECP: Aktivirati se u borbi protiv terorizma

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u fokusu sastanka bila su pitanja vezana za dalje jačanje regionalne saradnje, kao i bezbjednosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi
66 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Foto: MVPEI
Sastanak ministara vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Foto: MVPEI
Ažurirano: 24.02.2015. 17:29h

Ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), usvoili su danas u Tirani zajedničku izjavu kojom su oštro osudili rastući međunarodni terorizam i iskazali spremnost za intenziviranje zajedničkih aktivnosti u njegovom suzbijanju.

Na neformalnom sastanku, koji je otvorio premijer Albanije Edi Rama, učestvovao je i šef crnogorske diplomatije, Igor Lukšić, njegove kolege iz Albanije, Bugarske, Kosova i Makedonije, ministar za sport i mlade Turske, kao i visoki predstavnici diplomatija Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Moldavije i Rumunije i specijalni gosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u fokusu sastanka bila su pitanja vezana za dalje jačanje regionalne saradnje, kao i bezbjednosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

"Šefovi diplomatija država SEECP su usvojili Zajedničku izjavu kojom je oštro osuđen rastući međunarodni terorizam i iskazana spremnost za intenziviranje zajedničkih aktivnosti na tom planu, uključujući i suzbijanje regrutovanja stranih boraca", kaže se u saopštenju.

Učesnici sastanka su, kako se navodi, razmijenili mišljenja i o aktuelnoj evropskoj perspektivi regiona i nastavku procesa proširenja EU i NATO na preostale zemlje JIE.

"U tom kontekstu, pohvaljen je napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU i NATO", kaže se u saopštenju.

Lukšić se u Tirani sastao sa albanskim kolegom Ditmirom Bušatijem, sa kojim je razgovarano o unaprjeđivanju odnosa dvije zemlje.

Kako su naveli iz MVPEI, tom prilikom je potpisan Sporazum o međusobnoj ekonomskoj saradnji.

Lukšić je učestvovao i na radnom doručku ministara vanjskih poslova država zapadnog Balkana.

"U tim razgovorima potvrđena je spremnost zemalja regiona za usaglašavanjem ključnih regionalnih projekata u oblasti saobraćaja, energetike i drugim, kako bi bili prezentovani Evropskoj komisiji i zemljama EU krajem ljeta na Konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, sa ciljem obezbjeđivanja finansijske podrške za njihovu realizaciju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: