Neki u SDP-u se uplašili od pravne države: Šabović bio za prelaznu vladu

Dok Lekić nije pominjao ulične proteste zbog odluke SDP-a, poslanik DF-a Nebojša Medojević napisao je na Tviteru da je “sada ulica jedina institucija”
58 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2015. 07:57h

Predsjedništvo SDP-a odbilo je juče poziv opozicije za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, navodeći da politički sistem “u osnovi” ispunjava svoje funkcije, kao i da je Crna Gora u postupku kontinuiranog napretka u pregovorima sa EU i pred vratima NATO-a.

Prema informacijama “Vijesti”, protiv zaključaka Predsjedništva glasao je poslanik Džavid Šabović, dok je predsjednica opštine Kolašin Željka Vuksanović bila uzdržana.

Odbijanjem prelazne vlade Socijaldemokratska partija (SDP) prihvatila je dalje služenje DPS-u i nastavila agoniju zemlje vođene neznanjem i korupcijom, izjavio je predsjednik Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

Dok Lekić nije pominjao ulične proteste zbog odluke SDP-a, poslanik DF-a Nebojša Medojević napisao je na Tviteru da je “sada ulica jedina institucija”.

Uljarević: SDP još zarobljen klijentelističkim mrežama

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević tvrdi da je u političkom sistemu neophodan dijalog i da zbog toga ne treba satanizovati ni kad se razgovori završe neuspjehom. Komentarišući odluku predsjedništva SDP-a, ona je kazala da treba cijeniti otvaranje političkih pregovora između opozicije i djelova vlasti jer “SDP realno ima potencijal da otopi vlast DPS-a".

"Međutim, u ovom trenutku, SDP je još partija značajno zarobljena klijentelističkim mrežama i parcijalnim interesima, a sam predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić ima sve očigledniji izazov da sačuva lidersku poziciju na predstojećem kongresu”, tvrdi Uljarevićeva, navodeći da SDP nije jedini krivac za propast pregovora.

“Nažalost, i opozicija je pokazala svoje slabosti. Za razliku od pregovora nakon podgoričkih izbora koje je opozicija izvela besprekorno, uz jedinstven pristup i političku zrelost, ovi pregovori su ukazali na ozbiljne probleme koordinacije unutar same opozije. To je razlog za veću brigu od neuspjeha koncepta prelazne vlade koji je suštinski od samog početka imao minimalne šanse”, kazala je ona.

Bonus video: