Lekić: SDP nacrtao autoportret u dva poteza, ovo je poraz Crne Gore

On je rekao da u DF-u žale da takvom načinu vođenja države “voljno ili nevoljno” podršku daju partije manjinskih naroda i SDP čime su, kako je naveo, preuzeli veliku odgovornost
118 komentar(a)
Miodrag Lekić (Novina)
Miodrag Lekić (Novina)
Ažurirano: 23.02.2015. 20:18h

Odbijanje inicijative o prelaznoj vladi nije poraz opozicije, već Crne Gore sa direktnim posljedicama na građane, ocijenio je lider Demokratskog fronta (DF), Miodrag Lekić.

Socijaldemokratska partija (SDP) nije prihvatila poziv opozicije za pregovore o formiranju prelazne vlade.

Lekić je poručio da će svi akteri odbijanja te ponude preuzeti odgovornost za odluke koje su donijeli.

“U opsesivnoj pretenziji da nekontrolisano i stoprocentno vlada u svim segmentima društva sa 37 odsto osvojenih mandata u parlamentu, Demokratska partija socijalista je čak aragonatno odbila i da razgovara sa ujedinjenom opozicijom koja je osvojila 44 odsto izbornih mandata”, podsjetio je Lekić u saopštenju.

On je rekao da u DF-u žale da takvom načinu vođenja države “voljno ili nevoljno” podršku daju partije manjinskih naroda i SDP čime su, kako je naveo, preuzeli veliku odgovornost.

“Iako njihovi glasači takođe kritički reaguju na ponižavajuće uslove života i mnoge teške deformacije koje su plod vođenja otuđene i pogrešne politike”, dodao je Lekić.

Prema njegovim riječima, sa žaljenjem se može konstatovati da je SDP u istom danu “doborovoljno nacrtao svoj autoportret u dva poteza”.

“I to dalje služenje DPS-u za čiji vrh kažu da je ukrao 800 miliona eura iz Kombinata aluminijuma Podgorica i podrškom za status ambasadora bivšeg gradonačelnika koga su javno optuživali za višak nekulture, kriminala i korupciju”, precizirao je Lekić.

On je ocijenio da odbijanje prelazne vlade predstavlja nastavak agonije države vođene, kako je kazao, neznanjem i korupcijom, “ako bismo opet citirali SDP, odnosno njenog predsjednika, koji htio ili ne, ipak ostaje stub koalicije na vlasti”.

“Očigledno je da je ovom porazu demokratske Crne Gore pobijedio između ostalog i strah pojedinaca i grupa na vlasti od konstituisanja pravne države”, smatra Lekić.

On je poručio da epilog inicijative o prelaznoj vladi nije poraz opozicije, već poraz Crne Gore sa direktnim poslijedicama na građane.

“Za razliku od ogromne većine građana koji nastavlaju da žive u ponižavajućim ekonomskim uslovima i u ambijentu razaranja tradicionalnih individualnih i kolektivnih vrijednosti Crne Gore - nastavlja se udoban život novih tranzicionih gospodara, korupcionaško - kriminalnog patrijarhata i klijentilističkih krugova, koji se, da ironija bude veća, nastoje legitimisati evroatalanskim integracijama”, rekao je Lekić.

On je kazao da će DF, zajedno sa ukupnom javnošću, nastaviti da pažljivo prati i reakcije međunarodnih centara na takvo stanje u državi.

“Pratićemo i patnerstva sa ovdašnjim kvazi elitama koje odbijaju ponude da se pristupi ozbiljnim reformama u oblasti ekonomije, borbe protiv kriminala i korupcije i izgrađivanju regularnih izbornih uslova”, dodao je Lekić.

On je ocijenio da je ujedinjena opozicija, konstituisanjem ozbiljne javne inicijative o formiranju prelazne vlade narodnog jedinstva, pokazala značajne elemente političke zrelosti.

“Želim da vjerujem da je time trasirala svoj dalji put nastavka zajedničkog djelovanja pa i u definisanim organizacionim oblicima, uz poštovanje specifičnosti svih političkih subjekata”, zaključio je Lekić.

Bonus video: