SDP rekao "ne" opoziciji

"Vlada Crne Gore je legitimno izabrana sa jasno opredijeljenim programskim konceptom, stoga Predsjedništvo SDP podržava Vladu i insistira da Vlada ispunjava svoje obaveze i u oblastima koje je 36 poslanika opozicije ocijenilo kao osnovu za svoj prijedlog o prelaznoj vladi," navodi se u saopštenju SDP-a
83 pregleda 284 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.02.2015. 17:51h

SDP odbija predlog opozicije o prelaznoj vladi, saopšteno je iz Predsjedništva te partije.

"Vlada Crne Gore je legitimno izabrana sa jasno opredijeljenim programskim konceptom, stoga Predsjedništvo SDP podržava Vladu i insistira da Vlada ispunjava svoje obaveze i u oblastima koje je 36 poslanika opozicije ocijenilo kao osnovu za svoj prijedlog o prelaznoj vladi," navodi se u saopštenju Predsjedništva SDP-a.

"Crna Gora treba da objedini sve javne poslenike izabrane od naroda i predstavnike autonomnih sfera iz univerzitetske zajednice i civilnog sektora, kako bi se kroz razvojni dijalog u parlamentarnim strukturama definisali instrumenti za zaustavljanje ključnih pokazatelja puzajuće krize. Time bi se ostvario što širi dogovor o dugoročnim pravcima razvoja koji su duži od mandata bilo koje vlade, zasnovanim na očuvanju prirodnih resursa Crne Gore", smatraju u SDP-u.

Lideri Demokratskog fronta (DF), Pozitivne i Građanskog pokreta Miodrag Lekić, Darko Pajović i Žarko Rakčević i šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović razgovarali su ranije u parlamentu sa predstavnicima SDP-a o formiranju prelazne vlade.

Prelazna vlada je, prema riječima Miodraga Lekića, trebalo da pokrene hitne reforme kojim bi zaustavila "slobodni pad domaće ekonomije i nepodnošljivu degradaciju ekonomskog stanja građana, pripremi izborne uslove koji bi konačno garantovali regularne demokratske izbore i otvorila novu demokratsku stranicu poštovanjem zakona i principa podjele vlasti. Drugim riječima, ona bi poštovala i podsticala autonomnost nezavisnih institucija, u prvom redu pravosudne i skupštinske vlasti".

Predsjedništvo SDP-a je ocjenilo inicijativu 36 poslanika opozicije kao "doprinos da se kroz dijalog u Skupštini Crne Gore rješavaju sva pitanja za bolji i sigurniji život građana".

Među zaključcima sa sjednice Predsjedništva SDP-a su i da SDP poziva sve parlamentarne partije na punu posvećenost proklamovanim politikama EU o tri stuba integracija - vladavini prava, ekonomsko-socijalnim pitanjima i reformi državne uprave.

"Samo kroz zajedničke rezultate u ostvarenju razvojnih ciljeva u vladavini prava i ekonomsko-socijalnim pitanjima može se graditi povjerenje i zajedništvo kao vitalni interes građana Crne Gore na putu Evroatlantskih integracija".

Imajući u vidu opadanje povjerenja u izborni proces, SDP takođe poziva Vladu da "u saradnji sa svim parlamentarnim činiocima dodatno unaprijedi i implementira izborno zakonodavstvo".

Bonus video: