VEĆ DUGUJU 20 MILIONA

Opština Pljevlja bi da se zaduži kod Prve banke

Od dolaska na čelo grada prije tri godine, gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić odbijao je da se lokalna uprava kreditno zadužuje, zbog postojećeg višemilionskog duga
192 pregleda 1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.01.2019. 10:13h

Opština Pljevlja planira da se zaduži kod Prve banke Crne Gore pola miliona eura da bi održala likvidnost.

U lokalnoj upravi tvrde da kratkoročnu likvidnost ne mogu obezbijediti iz redovnih prihoda, a da će im kratkoročno zaduženje omogućiti urednije izmirivanje dospjelih obaveza.

“Kratkoročnim zaduženjem izbjegavaju se sudski troškovi, a kamatna stopa iz odobrenog kredita niža je od stope zatezne kamate Centralne banke Crne kore, koja se obračunava za neblagovremeno plaćanje obaveza, tako da su pozitivni efekti korišćenja ovog kratkoročnog zaduženja nesporni“, tvrde u lokalnoj upravi.

Rok otplate overdraft kredita je 12 mejseci uz godišnju kamatnu stopu od 3,2 odsto. Naknada za obradu kredita je 0,10 odsto, a zatezna kamata na godišnjem nivou je 4,9 odsto.

Nije poznato da li je opština tražila i dobila saglasnost Ministarstva finansija za kreditno zaduženje, a u predlogu Odluke tog dokumenta nema.

Ministarstvo finansija sredinom prošle godine godine nije dalo saglasnost za kreditno zaduženje Opštine Pljevlja na iznos od 600.000 eura zbog, kako je obrazloženo, visoke zaduženosti lokalne uprave.

“Na osnovu dostavljenog zahtjeva i dokumentacije, upoređivanjem tekućih prihoda budžeta Opštine Pljevlja u 2016. godini i ukupnih godišnjih troškova po osnovu otplate kredita, uključujući i novo kreditno zaduženje, utvrđeno je da bi otplata obaveza Opštine Pljevlja bila preko 10 odsto tekućih prihoda, te u skladu s tim ne ispunjava uslove za kreditno zaduženje definisane u članu 64 Zakona o finansiranju lokalne samouprave“, odgovoreno je tada “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Od dolaska na čelo grada prije tri godine, gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić odbijao je da se lokalna uprava kreditno zadužuje zbog višemilionskih dugovanja Opštine po raznim osnovama, ističući to kao jedan od najvećih uspjeha rada lokane addministracije.

Zbog sve teže finansijske situacije Đačić će ovoga puta morati da krene putem svojih prethodnika, koje je često kritikovao zbog zaduživanja.

Ukupne obaveze Opštine, uključujući i sporne za vatrogasna vozila, iznose oko dvadeset miliona eura.

Preporučujemo za Vas