Lekić: Mandić nebitan za prelaznu vlavdu

“Te izjave nijesu najsrećnije i ja se distanciram od njih. One ne doprinose jačanju Fronta i ako se nastave može svaki subjekat da izađe iz Fronta, mogu i ja da izađem"
53 pregleda 41 komentar(a)
Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Andrija Mandić, Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.02.2015. 07:55h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić poručio je da Vlada narodnog jedinstva nema pravo, niti bi zaustavila NATO integracije čime se distancirao od izjava predsjednika Nove srpske demokratije Andriji Mandiću.

Mandić se ranije usprotivio eventualnom dogovoru opozicije i SDP-a o prelaznoj Vladi koja bi nastavila obaveze prema NATO. Mandić je rekao da svi koji se zalažu da prelazna vlada nastavi NATO integracije mogu to da govore u vlastito ili u ime organizacija koje su osnovali, ali ne i u ime Nove. Mandić je rekao da, kada nijesu htjeli u NATO sa DPS-om, neće ni sa njegovim privjescima.

Lekić je ponovio da svako kome se ne sviđa može da napusti Front. “Te izjave nijesu najsrećnije i ja se distanciram od njih. One ne doprinose jačanju Fronta i ako se nastave može svaki subjekat da izađe iz Fronta, mogu i ja da izađem. Dakle, nijesu najsrećnije, ali nijesu po meni bitne u odnosu na ozbiljnu inicijativu koja je u toku", kazao je Lekić u emisiji “Živa istina” ističući da vlada narodnog jedinstva nema pravo da zaustavlja integracije.

"S obzirom na to da bismo imali ambiciju mislimo da bismo postigli ono što bi se moglo za godinu dana. Ne totalni preokret, ali konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala. Paradoksalno, ali bi ta prelazna vlada sa DF-om na neki način možda stvorila veće izglede da stigne pozivnica za NATO, a da se odlučuje na demokratski način na referendumu”, rekao je on.

Komentarišući pozive dijela članova DF-a na proteste kao jedini način da se smijeni vlast, Lekić je pojasnio da vjeruje kako će se narodni bunt desiti i da su protesti legitimni. On je poručio da protesti moraju biti dobro organizovani, navodeći da o njima treba manje pričati, a više raditi. "Dao sam doprinos kroz osmišljavanje. Protesti su potencijalni, ali u smislu neke a priorne odluke ili datuma, toga nema i meni nije poznato."

Lekić je prokomentarisao izjavu Mandićevu izjavu da bi bez Srba istorija Crne Gore bila "prazna ljuštura", navodeći da sa time nije saglasan “poštujući Mandićevo pravo da to tako vidi”. “Ne mislim da je crnogorska istorija ljuštura bez srpske, jugoslovenske, američke ili ruske. Ima svoju autentičnost i ja imam dubok respekt prema njoj", kazao je Lekić.

Eto SDP-u da tumači gdje je 800 miliona eura

Lekić je rekao da mirno čeka odluku SDP-a o predlogu opozicije.

"Mi smo naše uradili, ako se to odbije, preuzima se odgovornost. Spokojan sam i nemam nikakvu dramu hoće li odgovor biti ovakav ili onakav. Bolje bi bilo da bude pozitivan, ali ako bude i negativan, primićemo k znanju i građani će to vidjeti. Neka ostanu da malo tumače u koalicionom zagrljaju gdje je 800 miliona eura iscurilo iz KAP-a", kazao je on, navodeći da bi, ako prihvati poziv, SDP bio uvažen uprkos prošlosti.

"Nije moj stil, da bih se upustio da koristim nekoga, a onda 'zdravo i ne zanimaš me'. Naprotiv, cijenio bih to i zadržao jedan korektan odnos", kazao je Lekić.

Bonus video: