"Šengenski akcioni plan doprinosi jačanju kapaciteta granične policije"

86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2015. 17:57h

Projekat za izradu šengenskog akcionog plana Crne Gore doprinjeće jačanju kapaciteta granične policije i unaprjeđenju međunarodne policijske saradnje, saglasili su se predstavnici crnogorske Vlade, slovenačkog Ministarstva unutrašnjih poslova i Ambasade te države u Podgorici.

Kako je saopšteno, državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović primio je danas državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Andreja Špengu, koji boravi u Crnoj Gori povodom početka projekta za izradu šengenskog akcionog plana Crne Gore i slovenačkog ambasadora u Crnoj Gori Vladimira Gaspariča. "Sagovornici su istakli da će sprovođenje ovog projekta doprinijeti jačanju kapaciteta granične policije i unaprjeđenju međunarodne policijske saradnje, čime će se stvoriti pretpostavke da se Crna Gora uspješno pripremi za budući šengenski režim na svojim granicama", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Navodi se da je Obostrano izraženo zadovoljstvo ukupnim odnosima dvije države, a posebno saradnjom u okviru pregovaračkog procesa. "Pejović je istakao da je Slovenija u samom vrhu zemalja koje su dosad pružile tehničku podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja EU. U tom pogledu, zahvalio je na angažovanju slovenačkih eksperata, kako na izradi akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, tako i na pripremi pregovora u drugim oblastima pravne tekovine", navodi se u saopštenju.

On je ukazao na dobru saradnju u oblasti vladavine prava, unutrašnjeg tržišta i poljoprivrede, koja se odvijala kroz pet Tvining projekata i više od 170 događaja sprovedenih u sklopu instrumenta Evropske komisije za bilateralnu podršku pregovorima.

"Pejović je upoznao sagovornika s dosadašnjim rezultatima i ukazao na planove i aktivnosti u nastavku procesa pristupanja. U tom kontekstu su razmijenjena mišljenja o budućim potrebama Crne Gore, kao i o oblastima u kojima bi Slovenija mogla pružiti potrebu stručnu i tehničku podršku", kaže se u saopštenju. Špenga je, kako se navodi, pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i prenio da će Slovenija, kroz konkretne oblike saradnje u oblastima gdje je to potrebno, nastaviti da pruža svu potrebnu podršku na putu prema članstvu u EU.

Bonus video: