Vučinić poziva radnike da oforme radničku ljevičarsku partiju

“Po ko zna koji put su u ovom parlamentu pokazali da ne rade u interesu građana nego da su obični poslušnici krupnog kapitala, odnosno tajkunsko mafijaških struktura”, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare
84 pregleda 60 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.02.2015. 15:25h

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, pozvao je sve radnike da zajedno oforme radničku ljevičarsku partiju koja će se istinski zalagati za njihove interese. Vučinić je danas, povodom neusvajanja dnevnog reda sjednice trećeg vanrednog zasjedanja Skupštine, na kojoj je, između ostalog, trebalo da se raspravlja o zakonima koji se tiču radnika i građana, kazao da parlamentarna većina, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP), nije glasala za dnevni red. “Po ko zna koji put su u ovom parlamentu pokazali da ne rade u interesu građana nego da su obični poslušnici krupnog kapitala, odnosno tajkunsko mafijaških struktura”, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare.

Parlamentarna većina, kako je naveo, koja bi trebalo da se zalaže za interese građana, oglušila se i ignorisala zakone koji su bili isključivo u njihovom i interesu radničke sirotinje. On je rekao da je zbog toga potrebna istinska ljevičarska radnička partija. Vučinić je pozvao sve radnike koji se danas u Crnoj Gori maksimalno eksploatišu, gube zdravlje i živote u fabrikama i koji se izrabljuju na katastrofalan naćin, da priđu da zajednički izgrađuju radničku ljevičarsku partiju. “Pozivam ih da imamo partiju koja će biti spremna da se bori i u parlamentu i van njega protestima i svim demokratskim sredstvima borbe, da izađemo iz ovakvog teškog položaja i da se izborimo da radnik vrati svoje dostojanstvo”, rekao je Vučinić.

Na dnevnom redu Skupštine, između ostalih, bila su četiri predloga zakona koja je podnio Vučinić. On je podnio Predlog zakona o minimalnoj zaradi, kao i predloge dopuna Krivičnog zakonika, zakona o radu i o izvršenju i obezbjeđenju. Tu je bio Predlog zakona o minimalnoj zaradi, kojom se predlaže njeno povećanje, zatim dopuna Zakona o radu kojom bi se ograničili ugovori na određeno vrijeme, zatim predlog da se neisplaćivanje zarada tretira kao krivično djelo, kao i da obračunska lista ima težinu izvršne isprave.

Vučinić je rekao da bi parlamentarna većina, da se radilo o zakonima koji bi bili u interesu krupnog kapitala i mafijaško tajkunskih struktura, bila za takve zakone. “Takođe i da se radilo o zakonima kojima je trebalo oporezovati građane, digli bi ruku i za takve zakone”, rekao je Vučinić. Vučinić je saopštio da je cilj da onaj koji živi na selu i obrađuje zemlju da može da živi od toga, da mladi čovjek koji završi školu ne bježi iz Crne Gore, kao i da penzioner može dostojno živjeti od svoje penzije. Poslanici SDP-a, kako je rekao, jedno pričaju, a drugačije glasaju. “Dovoljno pokazuje kakvi su poslanici SDP-a danas na ovom glasanju kada su bili protiv ovih zakona koja su bili na dnevnom redu”, zaključio je Vučinić.

Bonus video: