Kneževićevog imena nema među donatorima DPS-a

ASK nije odgovorio da li će naložiti provjere donacija DPS-u, kao ni SDT koji istražuje biznismena
24122 pregleda 37 komentar(a)
I ranije bilo spornih donacija: Čelnici vladajućeg DPS-a, Foto: Filip Roganović
I ranije bilo spornih donacija: Čelnici vladajućeg DPS-a, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.01.2019. 16:57h

Ime biznismena Duška Kneževića ne nalazi se na spiskovima donatora Demokratske partije socijalista (DPS), iako on tvrdi da je pomagao vladajuću partiju prethodnih 25 godina.

U izvještajima o finansiranju izbornih kampanja od 2016. godine, objavljenim na na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i Državne izborne komisije (DIK), na listi donatora nema biznismena bliskih vlastima, ali su novac uplaćivali državni, partijski i lokalni funkcioneri.

Knežević je rekao da je donirao novac za izbornu kampanju DPS-a u dogovoru sa stranačkim liderom Milom Đukanovićem.

On tvrdi da je sa time upoznat i bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, a objavljen je i video snimak na kojem biznismen Stijepoviću daje koverat sa novcem, za koji Knežević tvrdi da se ne radi samo o konverziji nego da ga je dao “po dogovoru sa Milom Đukanovićem”.

Knežević je nedavno izjavio i da je “jedan od većih donatora DPS-a u posljednjih 25 godina”.

“Oni jako dobro znaju o kojim iznosima je riječ. Da li su oni prikazali ili nijesu te donacije, to Đukanović najbolje zna”, rekao je Knežević i istakao da je pomagao DPS vjerujući da je njihov posao da “počiste one koji Crnu Goru žele kao razbojničku državu”.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva, DPS-a i ASK-a se nijesu oglašavali povodom Kneževićevih navoda, dok su iz Demokratskog fronta (DF) najavili da će od Tužilaštva tražiti da ispita tvrdnje o nelegalnim donacijama.

U civilnom sektoru i opoziciji smatraju da ASK i Tužilaštvo ćute zbog političkog pritiska i da ne žele da istraže porijeklo donacija i pored očiglednih zloupotreba.

Podsjećajući da izborno zakonodavstvo omogućava kontrolu donacija, oni upozoravaju da nadležne institucije do sada nijesu sprovodile istrage.

Danilo Kalezić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) tvrdi da državni organi ne koriste zakonske mehanizme za kontrolu partija.

“Iako izborne zakone treba unaprijediti kroz veću transparentnost, ključna je uloga nadzornih institucija. Kad su donacije transparentne i kad se dostavljaju jasni izvještaji moguće ih je kontrolisati. U ambijentu zarobljene države, čak i kad su normativna riješenja zadovoljavajuća, postavlja se pitanje njihovog sprovođenja. Znamo da je ASK zarobljena institucija koja ne želi da kontroliše partije i to su potvrdili na brojnim primjerima”, tvrdi Kalezić.

“Vijesti” su početkom sedmice pitale ASK da li Kneževića ili njegovih firmi ima listi donatora DPS-a, i ako nema da li će tražiti provjeru kod DPS-a. Iz Agencije na čijem je čelu Sreten Radonjić nije odgovoreno do juče.

Duško Knežević je optužbe na račun čelnika DPS-a iznio nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo njegovo hapšenje zbog sumnje da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist.

Dok iz DPS-a i SDT nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o Kneževićevim navodima, iz DF-a su najavili da će od Tužilaštva tražiti da ispita navode o nelegalnim donacijama.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je predviđeno da fizička lica ne smiju uplatiti više od 2000 eura, dok pravna lica mogu pomoći partije sa najviše deset hiljada. U slučaju kršenja zakona predviđena je kazna do 20 hiljada eura.

U članu 44 zakona navodi se da ASK može pokrenuti istragu službenoj dužnosti, na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fizičkog ili pravnog lica.

Poslanik DF-a Branka Bošnjak upozorava da Agencija do sada nije koristila to pravo i pored očiglednih nepravilnosti u finansijskim izvještajima.

“Svima je više nego jasno da skoro svi privatnici pred izbore bivaju zamoljeni - reketirani, da doniraju kampanju vlasti ako ne žele da na grbači imaju razne inspekcijske službe. Donacije na stotine hiljada eura DPS-u koje su se dešavale u jednoj banci u istom danu je nešto što je trebalo da bude predmet Tužilaštva. Posebno što mnogi nijesu ni znali da su bili donatori”.

DRI: Tokom 2017. za donacije uplaćeno 94.799 eura

Revizijom finansijskog izvještaja za 2017, koji je dostavljen DRI, utvrđeno je da je DPS prijavio 94.799 eura donacija, saopšteno je “Vijestima”, koje su pitale da li među finansijskim iskazima DPS-a ima dokaza o donacijama Kneževića.

Iz DRI navode da je od tog novca nepunih hiljadu eura uplaćeno za finansiranje redovnih partijskih aktivnosti, dok je za finansiranje izbornih kampanja uplaćeno 93.800 eura.

Za finansiranje izborne kampanje u Nikšiću uplaćeno je 54.200 eura, za izbore u Herceg Novom 14.980, a za izbore na Cetinju 5.310 eura. Za izbornu kampanju u Mojkovcu je, kako navode u DRI, uplaćeno 4.410 eura donacija, a za izboe u Tuzima 13.440 eura.

Navodi se i da su pojedinačne donacije uplaćivane u iznosima od 50 do 1.500 eura.

MANS ukazivao na sporne donacije sa Vrela Ribničkih

Kneževićeve tvrdnje o nezakonitom finansiranju izbornih kampanja nijesu prvi slučaj povezivanja DPS-a sa spornim uplatama.

Mediji su ranije objavili da su uoči lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju izbornu kampanju pomogli pojedini partijski funkcioneri iznosima značajno većim od njihovih mjesečnih primanja.

Sporan je bio i izvještaj DPS-a iz 2010. godine, kada su se na spisku od dvije hiljade donatora našli i pojedini novinari i profesori univerziteta koji su negirali da su uplaćivali novac.

MANS je prošle godine objavio da je na Vrelima ribničkim uplaćeno 30 hiljada eura za Đukanovićevu predsjedničku kampanju, a da su donacije od 2.000 eura davali korisnici socijalne pomoći potrebe.

Kalezić smatra da bi nedavno formirani Odbor za reformu izbornog zakonodavstva morao da se bavi i pitanjem donacija. On je kazao da je MANS, koji učestvuje u radu Odbora, već predložio da rasprava o tom aspektu izbornih zakona bude prioritet.

“Već se pokazalo da su novčane donacije DPS-u uoči predsjedničkih izbora bile sporne jer su novac uplaćivali ljudi koji objektivno nisu u finansijskoj mogućnosti da izdvoje toliko. Zbog toga treba precizirati kako da tretiramo to pitanje. Mi ćemo se truditi da te teme nametnemo Odboru, ali za sad ne znamo koliki će nam biti dometi. To ipak zavisi od odnosa DPS-a i Fronta koji dominantno diktiriraju rad tog skupštinskog tijela”, kazao je Kalezić.

Bonus video: