Kako je Andrija Mandić pričao o NATO

"Sa prelaznom vladom veće šanse za referendum o NATO-u nego ukoliko na vlasti ostane DPS"
458 pregleda 61 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.02.2015. 06:51h

Za razliku od Gorana Danilovića koji nije mijenjao stavove o NATO-u, za lidera NOVE Andriju Mandića se to ne može reći.

On je u decembu 2009, gostujući kod mladih Atlantskog savjeta Sava Kentere kazao da bi Nova prihvatila odluku Skupštine da Crna Gora uđe u NATO, kao što su prihvatili one na referendumu u Crnoj Gori ili o nezavisnosti Kosova.

Mandić je 2007. pokušao da ubijedi članstvo tadašnjeg SNS-a da podrži članstvo Crne Gore u NATO-u, što je zabilježeno u depeši ambasade SAD poslatoj Vašingtonu.

Dokument pod nazivom "Prozapadni srpski nacionalista u Crnoj Gori" objavio je "Vikiliks", a označen je kao osjetljiv.

"Mandić je rekao savjetniku za politička pitanja Aleksandri Bonuri da je u GO stranke predložio da podrže članstvo u NATO-u. Rekao je da je njegov GO to odbacio, tvrdeći da glasači ne bi pristali na to", navodi se u depeši. Ističe se da je, dok je izdvajao značaj Rusije za Crnu Goru, Mandić kazao da pokušava da nagovori svoju partiju da okonča protivljenje NATO-u, nazivajući se "prozapadnim".

Danilović jedno, Mandić drugo

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović juče je indirektno oponirao lideru te stranke Andriji Mandiću koji se usprotivio eventualnom dogovoru opozicije i SDP-a o prelaznoj Vladi koja bi nastavila obaveze prema NATO-u.

Danilović je kazao da su veće šanse da se organizuje referendum o članstvu u NATO-u ako uspije ideja prelazne vlade. U suprotnom, kako je naveo, DPS će bez problema u parlamentu izglasati tu odluku.

Mandić je prekjuče za “Dan” kazao da svi koji se zalažu za to da prelazna vlada nastavi NATO integracije mogu to da govore u vlastito ili u ime organizacija koje su osnovali, ali ne i u ime Nove. Mandić je rekao da, kada nisu htjeli u NATO sa DPS-om, neće ni sa njegovim privjescima.

Danilović i Mandić

Lider DF-a Miodrag Lekić je ranije kazao da bi prelazna vlada nastavila sve međunarodne aktivnosti koje je započela sadašnja, “što znači da ne postoji barijera za nastavak razgovora i sa NATO-om” i da o ulasku treba odlučiti demokratski “pri čemu preovlađuje da to bude na referendum".

U tekstu naslovljenom “Da ohladimo glave i namjere”, objavljenom na Fejsbuk stranici, Danilović je napisao da je prelazna vlada politička obaveza koja je usvojena na Predsjedništvu DF-a.

Dodao je da prelazna vlada ne može biti smetnja za referendum o ulasku u NATO, već naprotiv - da su sa prelaznom vladom veće šanse za referendum, nego ukoliko na vlasti ostane DPS: “Budemo li mi u prelaznoj vladi šanse da referendumom odlučimo veće su za onoliko koliko se budemo pitali i koliko DPS ne bude svemoćan. Bez prelazne vlade, a sa Milom Đukanovićem na čelu ove, plašim se da će odluka biti donesena u Skupštini i to tropetinskom većinom. Tada će naše pristalice biti razočarane i opet će pitati s pravom samo nas ono čuveno: šta ovo bi”?

Danilović je kazao da prelazna vlada nije njegova ideja već da je to utvrdilo sedam članova na Predsjedništvu DF-a. “Cijeli život poštujem politička pravila i radim odgovorno čuvajući svoje saveznike od brzopletosti. Pitam se, ako se možemo kladiti da će nas svi odbiti, da niko ne želi naš plan za spas Crne Gore, zašto smo počinjali? Zašto smo odredili delegaciju za pregovore ako je ideja osuđena na propast?”

On je dodao da nije ni on, ni kolege iz DF, na sastanku sa SDP-om propustio priliku da saopšti da smatra da je neutralnost najbolja za Crnu Goru.

Bonus video: