PzP i DF: Grbović da saopšti koliko je stvarni dug Opštine Nikšić

Raičević je dodao da bi prosječan građanin, slušajući Grbovića, pomislio da Nikšićem, zahvaljujući njemu i politici koju personifikuje, „teče med i mlijeko“
6 komentar(a)
Veselin Grbović, Foto: Ivan Petrušić
Veselin Grbović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 18.02.2015. 15:04h

Predstavnici Pokreta za promjene (PzP) i Demokratskog fronta (DF) pozvali su predsjednika Opštine Nikšić, Veselina Grbovića, da saopšti koliki je stvarni dug te lokalne samouprave i kako je smanjen. Član Glavnog odbora PzP-a i odbornik DF-a, Vladan Raičević, pitao je da li sveukupni dug Opštine Nikšić iznosi minimum 47,93 miliona eura, kako tvrde u Ministarstvu finansija, ili je možda veći od 50 miliona. „Ako nije, neka Grbović kaže koliki je stvarni dug Opštine po svim osnovama. Lijepo je čuti da se dug smanjuje, ali je još ljepše znati koliko smo stvarno dužni“, naveo je Raičević u saopštenju. Grbović je ranije saopštio da je Opština Nikšić, u vrlo nepovoljnim uslovima, uspjela da vrati više od deset miliona eura duga, koji sada iznosi oko 33 miliona, kao i da se uredno isplaćuju zarade i servisiraju ostale obaveze. Predstavnike PzP-a i DF-a interesuje koliko je u prethodnom periodu Grbović, sa svojim timom, zadužio Opštinu i kako je smanjen dug za više od deset miliona eura. „Ako je tačno da je dug smanjen, postavlja se pitanje kako, iz koje privrede i prihoda? Znamo da je u Nikšiću porez na nepokretnosti među najvišim u Crnoj Gori i da je glasovima vladajuće koalicije, Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), povećan 250 odsto“, naveo je Raičević. On je dodao da bi prosječan građanin, slušajući Grbovića, pomislio da Nikšićem, zahvaljujući njemu i politici koju personifikuje, „teče med i mlijeko“. „Umjesto odgovora na pitanje koliki je stvarni dug opštine Nikšić, javnost se zamajava tiradom o smanjenju duga za više od deset miliona eura. Bez zle namjere, očekujemo od Grbovića da demantuje Ministarstvo finansija, koje daje drugačije podatke“, rekao je Raičević. On je dodao da je nikšićka lokalna uprava jedan od lidera po neuplaćivanju doprinosa i poreza na zarade zaposlenih, a njena administracija neefikasna, glomazna i skupa. „S obzirom na to da je Grbović obećao sistematizaciju i svođenje viškova radne snage u realne okvire, na nivo iz 2011. godine, postavlja se pitanje šta je urađeno u prethodnom periodu na tom polju? Odgovor je da ništa nije urađeno, osim što se broj zaposlenih enormno uvećao“, kazao je Raičević. On je podsjetio da se javna potrošnja povećava, dok su poreski prihodi na niskom nivou zbog lošeg imovinskog stanja većine građana. „Šta je uradila lokalna uprava? Da li ste u prethodnom periodu doveli nekog ozbiljnog investitora u Nikšić? Moguće da vam pomaže Egalizacioni fond, s obzirom na to da ste najveći korisnici milostinje u državi“, naveo je Raičević.

Opština Nikšić

On je dodao da javnost ne smije da zaboravi da je u prošloj godini lokalna vlast jedva uspjela da namiri pedesetak procenata od planiranih sredstava u budžetu. PzP i DF, prema riječima Raičevića, smatraju da svi ti parametri pokazuju da je po srijedi „bacanje prašine u oči“ i uobičajeno DPS-ovo skrivanje stvarnog stanja. „Koperfildski pristup neće pomoći Nikšiću. Zato, umjesto šminkanja istine, skinite maske, otkrijte svoju ličnost, karte na sto i recite istinu o stvarnom stanju u kasi Nikšića“, poručio je Raičević. On je pozvao Grbovića da saopšti istinu i o broju izgubljenih radnih mjesta u realnom sektoru, iseljavanju iz Nikšića i broju onih koji svako jutro putuju na primorje i u Podgoricu na kakav-takav posao, čekajući priliku da se tamo presele. „Ta slika se razlikuje od one koju prodajete lakovjernim građanima“, zaključio je Raičević.

Bonus video: