Danilović: Prelazna vlada je spas za sve, bili za NATO ili protiv

Kako je naglasio, Nova srpska demokratija davala je uvijek prednost politici načela i principa u odnosu na politiku kratkoročnih sitnih kalkulacija i sebičnih interesa
0 komentar(a)
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Danilović, Andrija Mandić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.02.2015. 11:56h

Prelazna vlada je politička obaveza koju smo usvojili na Predsjedništvu Demokratskog fronta, poručio je zamjenik predsjednika NOVE i poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović.

"Nova srpska demokratija je zajedničkom zaslugom mnogih od nas medju prvim subjektima rekla i obrazložila zašto ne u NATO. Neskromno ili ne ali prvi sam političar koji je na mnogim javnim tribinama promovisao našu strategiju vojne neutralnosti - a smatram i danas da je ta ideja superiorna i dugoročno spasonosna za Crnu Goru. Nisam propustio priliku da to saopštim i podcrtam ni na minulom sastanku sa SDP-om, a iskreno, ni moje kolege iz DF nisu prećutali ni jednom prilikom da se svi unutar nas, bez obzira na razlike, zalažemo za referendum o NATO!", naveo je Danilović na Facebooku.

On je ponovio da prelazna vlada ne može biti smetnja "našoj želji da dobijemo referendum."

"Naprotiv. Budemo li mi u prelaznoj vladi šanse da referendumom odlučimo veće su za onoliko koliko se budemo pitali i koliko DPS ne bude svemoćan. Bez prelazne vlade, a s Đukanovićem na čelu ove, plašim se da će odluka biti donesena u Skupštini i to 3/5 većinom!? Tada će naše pristalice biti razočarane i opet će pitati s pravom samo nas ono čuveno: šta ovo bi? Zašto ovo pišem? Biću otvoren!

Zato što prelazna vlada nije moja ideja nego politička obaveza da je promovišem do kraja kada smo je već na predlog drugih usvojili na Predsjedništvu DF. Cijeli život poštujem politička pravila i radim odgovorno čuvajući svoje saveznike od brzopletosti. Pitam se, ako se možemo kladiti da će nas svi odbiti, da niko ne želi naš plan za spas Crne Gore, zašto smo počinjali? Zašto smo odredili delegaciju za pregovore ako je ideja osudjena na propast? Je li tako i sudbina delegacije jasna!?

Ideju o prelaznoj Vladi smo utvrdili nas sedam na predsjedništvu DF, danas, nakon svih dijeljenja u opoziciji ima na 37, dakle i jedan više nego dan nakon izbora! Mislim da je to uspjeh i da ni jedna druga ideja neće skorije bolje okupiti sve nas "posvadjane". Bio bih presrećan da u tom broju poslanici podrže, sada već moju ličnu procjenu i zalaganje, da se trajnim napuštanjem parlamenta od strane svih opozicionih poslanika Vlada primora na dijalog i poštene demokratske izbore. Bio bih ali sumnjam da će ovo zalaganje proći u odredjenom trenutku.

Bio bih zadoboljan da pobijedi ova moja ideja, i ne samo moja, ali za sada nam je zadatak da se čuvamo, strpimo i ujedinimo, makar i na nedjelju dana, oko dobro i iskreno, a ne izdajnički, postavljene i ispregovarane ideje da je Prelazna Vlada spasonosna za sve nas bili za NATO, iskreno protiv NATO-a ili za nešto treće. Prelazna vlada u kojoj smo i mi je naša, rekao bih i narodna, tako da nije pametno biti protiv sebe. Da! I da nas odbiju svi opozicija je prvi put unijela nemjerljivu nervozu u DPS redove, a ako budemo svjesni svoje snage, naći ćemo i zajednički odgovor na njihovu aroganciju. Gubitnici su oni koji odbiju, mi sa pruženom rukom spasa možemo samo da dobijemo", poručio je Danilović.

Mandić: Nećemo u NATO sa privescima

Svi koji se zalažu za to da prelazna vlada nastavi NATO integracije Crne Gore mogu to da govore u vlastito ili u ime organizacija koje su osnovali, ali ne i u ime Nove srpske demokratije i srpskog naroda u Crnoj Gori, poručio je lider NOVA-e Andrija Mandić povodom sastanka opozicije i Socijaldemokratske partije o formiranju prelazne vlade, na kojem je bilo priče i o NATO integracijama.

Kako je naglasio, Nova srpska demokratija davala je uvijek prednost politici načela i principa u odnosu na politiku kratkoročnih sitnih kalkulacija i sebičnih interesa. Prema njegovim riječima, „baš ta naglašena parlamentarna gipkost i sitno piljarenje sa režimom dominantno je kvarila i kvari naš politički život”.

„Mi smo jedini opozicioni subjekt koji je odbio javni poziv Mila Đukanovića da uđemo u njegovu vladu dok su drugi na najmanji njegov mig glavačke uskakali u njegovu ekipu i preko noći unapređivali imovinsko stanje. Očekivalo se od nas da se polakomimo kao i drugi i postupimo, recimo, slično kao Novak Kilibarda 1998. godine. Jedini formalni uslov za naš ulazak u vlast bila je obaveza zajedničke realizacije političkih ciljeva koje je ranije DPS definisala. Pošto smo odmah tu „ponudu” odbili, teško onda možemo drugima dozvoliti da nas ponižavaju i tretiraju kao političke teletabise, vjerujući da ćemo baš sa njima realizovati ono što smo odbili DPS-u. Ako nijesmo htjeli da, suprotno volji građana, NATO integracije radimo sa Milom Đukanovićem, zašto bi to činili sa njegovim privescima, mlađim ortacima ili sa onima koji su to bili donedavno“, poručio je Mandić u intervjuu za “Dan”.

Kako je dodao, NATO pakt je moćna vojna organizacija koja je, suprotno svim međunarodnim konvencijama, mučki napala i teško bombardovala Crnu Goru i Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine. Taj savez je, napominje lider Nove, „u nedavnoj prošlosti bio naš neprijatelj, baš kao i Njemačka 1941. godine ili Austougarska 1914. godine”.

„Zbog toga je neophodno da o eventualnom pristupanju tom savezu odlučuju građani. Zar nije prirodno i demokratski da ispoštujemo volju onih koji najbolje poznaju NATO pošto su u podrumima ili na ratnim položajima ostvarili bliži dodir sa tim vojnim savezom 1999. godine“, istakao je on.

Bonus video: