Garčević: Članstvo u NATO garant da se neće ponoviti 90-e ili nešto slično

Na pitanje kakve benefite građani mogu očekivati od članstva u NATO i šta Crna Gora traži u toj organizaciji kad nema ni vojsku ni naoružanje, jer sve uništava ili prodaje, Garčević je odgovorio da će država ulaskom u Alijansu, imati višestruke boljitke – političke, vojne i ekonomske
6 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Vesko Garčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 17:51h

Članstvom Crne Gore u NATO neće preko noći nestati svi njeni problem, ali će država ulaskom u taj savez imati višestruke boljitke – političke, vojne i ekonomske, rekao je nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo za NATO ima zvaničnu Fejsbuk stranicu “Sigurna budućnost”, na kojoj građani postavljaju pitanja iz te oblasti na koja im nadležni odgovaraju. Stranica je, kako se navodi, pokrenuta sa namjerom da se dodatno podstakne javna diskusija o članstvu Crne Gore u NATO, a posebno među mladima.

Na pitanje kakve benefite građani mogu očekivati od članstva u NATO i šta Crna Gora traži u toj organizaciji kad nema ni vojsku ni naoružanje, jer sve uništava ili prodaje, Garčević je odgovorio da će država ulaskom u Alijansu, imati višestruke boljitke – političke, vojne i ekonomske.

“Postaćemo članica organizacije koje čine razvijenije zemlje svijeta. Organizacije koja podjednako okuplja velike – poput SAD,Britanije ili Njemačke, ali i male države (manje od Crne Gore), kao što su Island i Luksemburg, ili nešto veće kao što su Slovačka, Slovenija, Estonija,ili Grčka, Bugarska”, rekao je on.

Garčević je pojasnio da je NATO kolektivni sistem bezbjednosti, što znači da su članice solidarne i pomažu jedne drugima.

“To znači da države ne moraju da razvijaju kompletan sistem odbrane (štoje skuplje), već u dogovoru sa ostalim članicama razvijaju posebne kapacite tekoji se uklapaju u veći sistem. Postoje članice koje uopšte nemaju vojsku – kao Island, ali je sigurnost Islanđana obezbijeđena samim članstvom i zajedničkom bezbjednošću na kojoj počiva NATO”, naveo je on.

Novi helikopteri se mogu koristiti u civilne svrhe

Garčević je kazao da je tačno da Crna Gora prodaje i uništava višak naoružanja.

“I vjerujem da znate da je riječ o starom tipu oružja koje nam, ukoliko uđemo u NATO, neće biti potrebno. Novac koji ćemo dobiti prodajom, možemo uložiti u kupovinu novije i efikasnije opreme i naoružanja”, rekao je on.

Garčević je naveo da se, na primjer, novi helikopteri mogu koristiti i u civilne svrhe(spasavanje prilikom prirodnih nepogoda, prevoz povrijeđenih i dopremanje hrane i vode), ali i u vojne.

“Vjerujem da ćemo se saglasiti da našoj državi nije potrebno da imamo brojnu, modernu i nadasve skupu avijaciju. Ulaskom u NATO, Crnoj Gori je dovoljno da razvije svoje posebne helihopterske jedinice. Isto tako, neke druge male države, kao Luksemburg, razvijaju svoje sposobnosti (opremaju specijalne radarske sisteme koje koriste i ostale NATO članice)”, ukazao je on.

Što se tiče ekonomskih koristi, Garčević je rekao da se one ogledaju u tome što će potencijalni partneri ili investitori znati da je država članica organizacije koja garanutje stabilnost i sigurnost. “U Evropi 70 godina nije bilo rata, upravo zbog NATO-a i EU, što je jedan od nekoliko preduslova važnih za ulaganje kapitala u neku zemlju”.

Dijeli brigu za budućnost djece

Na pitanje da li će se ulaskom u Evropsku uniju promijeniti odnos drzave prema majkama koje imaju troje ili četvoro djece, on je rekao da kao roditelj, dijeli brigu građana za budućnost djece.

“Ja, kao vi i svaki roditelj, želim da im bude bolje i da žive u sigurnom i bezbjednom društvu. Dobro se sjećam raspada Jugoslavije. Tada sam bio mlad i mnogi moji planovi su otišli niz vodu jer je zemlja u kojoj samživio nestala, a taj je raspad pratio rat i beznađe”, rekao je Garčević.

On je naveo da je to bilo bolno iskustvo koje ne želi da bilo čija djeca osjete.

“Posao kojim se bavim učinio je da sam dosta vremena proveo u inostranstvu, živio u državama koje su članice NATO i EU i shvatio kako su ti narodi gradili svoje društvo strpljivo, izbjegavajući sukobe, jačajući međusobnu solidarnost i unapređujući standard života. Normalno da sam poželio da Crna Gora bude dio takve zajednice, da postane član takvih organizacija”, dodao je Garčević.

On je kazao da za to treba vremena, podrške i razumijevanja.

“I ne znači da će svi problemi nestati preko noći ili odmah čim se učlanimo u NATO. Međutim, to nam je najveći garant da se neće ponoviti 90-te ili bilo što slično tome. Mislim, odnosno siguran sam da će to pomoći i majkama, koje će shvatiti da će se postepeno stvoriti bolji uslovi za njihov i život njihovog potomstva i osnova za bolju budućnost naše djece”, zaključio je Garćević.

Bonus video: