Crnogorski parlamentarni izbori 47, predsjednički 105. na svijetu

Novi godišnji izvještaj The Year in Elections, 2014 uključuje evaluaciju 127 predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih od 1. jula 2012. do 31. decembra 2014. godine u 107 zemalja širom svijeta, a evaluaciju izbora i procedura radilo je 1.429 eksperata za izborne procese
3 komentar(a)
Podgorica izbori, Foto: Savo Prelević
Podgorica izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 14:20h

Crnogorski parlamentarni izbori iz 2012. godine se, kada je u pitanju percepcija integriteta izbornog procesa, nalaze na 47. mjestu u svijetu, a predsjednički iz 2013. godine su na 105. mjestu, ocijenili su istraživači sa Univerziteta Sidnej i Harvard.

Novi godišnjak o integritetu izbornog procesa u zemljama širom svijeta objavljen je na sajtu Electoral Integrity Project-a.

„The Electoral Integrity Project je nezavisna akademska studija istraživačkih timova sa Univerziteta Sidnej i Harvard, čiji cilj je da sistematski utvrdi međunarodne standarde izbornog integriteta i zloupotrebe izborbnih procesa“, saopšteno je iz agencije De Facto Consultancy.

Cilj studije je i da obezbijedi sveobuhvatnu pokrivenost izbornih zakona i administrativnih pravila po kojima se održavaju izbori širom svijeta.

Novi godišnji izvještaj The Year in Elections, 2014 uključuje evaluaciju 127 predsjedničkih i parlamentarnih izbora održanih od 1. jula 2012. godine do 31. decembra 2014. godine u 107 zemalja širom svijeta, a evaluaciju izbora i procedura radilo je 1.429 eksperata za izborne procese.

Prema njihovoj evaluaciji, najveći rizik od neuspjelih izbora (failed elections) postoji u regiji Afrike i Srednjeg Istoka.

Eksperti procjenjuju da se najveći rizik po izborni proces dešava tokom kampanje i ogleda se u nejednakosti u finansiranju političkih partija i medijskoj pokrivenosti kampanje. To je ocijenjeno kao veći problem u odnosu na prevare tokom samog izbornog dana.

„Parlamentarni izbori iz 2012. godine u Crnoj Gori su prema ovoj grupi istraživača kada je u pitanju percepcija integriteta izbornog procesa nalaze na 47. mjestu, dok se predsjednički izbori iz 2013. godine kotiraju na 105. mjestu“, kaže se u saopštenju.

Prema rezultatima iz godišnjeg izvještaja, pet najbolje ocijenjenih izbora u prošloj godini su izbori u Litvaniji, Kosta Riki, Švedskoj, Sloveniji i Urugvaju. Najgore ocijenjeni su izbori u Egiptu, Mozambiku, Avganistanu, Siriji i Bahreinu.

Prema indeksu percepcije integriteta izbornog procesa za period od 2012. do 2014. godine, najbolje ocijenjeni su izbori u Norveškoj, Litvaniji i Češkoj. Na dnu liste su Ekvatorijalno Gvineja, Gžibuti i Sirija.

„Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje rangirani su parlamentarni izbori u Sloveniji iz 2014. godine koji su na 7. mjestu po index-u integriteta izbora. Iza crnogorskih parlamentarnih izbora koji su na 47. mjestu nalaze se parlamentarni izbori u Srbiji na 60. mjestu“, navodi se na sajtu agencije De Facto.

Posmatrajući predsjedničke izbore, kako se dodaje, opet je najbolje kotirana Slovenija, na 18. mjestu. Predsjednički izbori u Bosni i Hrcegovini su na 84. mjestu, a u Crnoj Gori na 105. mjestu prema tom indeksu.

Bonus video: