SNP Tivat: Bošković mora znati da je pravda dostižna

51 pregleda 2 komentar(a)
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 17.02.2015. 13:04h

Opštinski odbor SNP Tivat protestovao je zbog odbijanja lokalne DPS-SDP vlasti da zakaže posebnu sjednicu SO na kojoj bi se raspravljalo o finansijkim odnosu Opštine i velikih investitora prisutnih u tom gradu.

Iz te partije lokalne čelnike upozorili su da je istina "spora, ali dostižna" i konstatovali da je vladajuća koalicija odbijanjem opozicione inicijative "još jednom dokazala svoju demokratičnost i toleranciju".

Predsjednik SO Tivat Krsto Bošković (SDP) odbio je prije par dana ponovljenu inicijativu trećine odbornika da se održi posebna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se formirala komisija za preispitovanje svih obračuna naplate komunalija za velike stambene objekte od 2010 do danas, te donio zaključak o obavezivanju nadležne službe lokalne samouprave da dostavi Skupštini analizu svih obaveza Opštine Tivat koje proističu iz Ugovora čiji su potpisnici Vlada Crne Gore, Opština Tivat i Luštica Development.

Opozicione stranke i NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" prethodno su iznijele tvrdnju da je gradska kasa Tivta od strane administracije bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) oštećena za oko dva miliona eura zbog lošeg obračuna i naplate komunalija za kondo-hotel "Regent" i stambeno-poslovnu zgradu "Ksenija" u Porto Montenegru, a izrazili su i zabrinutost zbog obaveza nametnutih Opštini po ugovoru za Lušticu Develeopment, gdje bi lokalna uprava morala da finasira gradnju novog puta vrijednog skoro 10 miliona eura.

Bošković je odbio zahtjev opozicionara za vanrednom sjednicom SO uz obrazloženje da se iz njihove inicijative "ne može zaključiti koji su pravno valjani i opravdani razlozi za sazivanje sjednice i formiranje Komisije".

"SNP Tivat izražava naoštriji protest zbog samovolje lokalnih moćnika koji na najgrublji način izbjegavaju konstruktivni dijalog na jedinom validnom mjestu - lokalnom parlamentu, gdje bi obje strane iznijele argumente za i protiv. Boškoviću istina je, ponekad, spora ali dostižna. Stoga ćemo tek da vidimo da li je naš zahtjev za uvid u dokumentaciju u sigurno nezakonite radnje koje su rađene od strane službenika SO Tivat uz blagoslov bivšeg predsjednika Opštine Kankaraša, kako Vi kažete "presuđena stvar". Prije ili kasnije moraćete podnijeti račune građanima Tivta koji nas zasipaju dopisima i saopštenjima o nezakonitim radnjama lokalne vlasti u predhodnom periodu", navodi se u saopštenju predsjednika OO SNP Tivat Nebojša Vukasović.

Iz te partije su se zapitali zašto je, ako nema nepravilnosti o kojima govori opozicija, gradonačelnik Ivan Novosel u međuvremenu ipak formirao komisiju koja će ispitati njihove navode, ali u tom tijelu nije bilo mjesta za predstavnike opozicije i NVO sektora.

"SNP Tivat ne izražava nikakvu sumnju, već smo sigurni na osnovu validne dokumentacije, da je bilo velikih zloupotreba u naplati naknada za komunalije što će vrlo brzo biti i dokazano bez obzira na želju lokalnih "moćnika" da zataškaju ovaj slučaj", poručio je Vukasović.

Bonus video: