SDP-u ponudili vanjske poslove

Izvor “Vijesti” sa sastanka je kazao da je poslanicima SDP-a ukazano da o ulasku u NATO, što u SDP-u navode kao ključni razog za odbijanje ulaska u vladu nacionalog jedinstva, prema Ustavu Crne Gore odlučuje parlament ili građani na referendumu, dok Vlada, između ostalog, vodi spoljnu politiku
40 komentar(a)
pregovori SDP i opozicije, Foto: Savo Prelević
pregovori SDP i opozicije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.02.2015. 06:21h

Socijaldemokratskoj partiji (SDP) saopšteno je juče da može da računa na resor vanjskih poslova u vladi nacionalnog jedinstva, ako strahuje da bi u slučaju njenog fomiranja moglo dođi do zaokreta kada su u pitanju NATO integracija, saznaju “Vijesti” od dva učesnika jučerašnjeg sastanka, predstavnika opozicije, i SDP-a o vladi nacionalnog jedinstva.

Više predstavnika opozicije na sastanku je ukazalo poslanicima SDP-a da vlada nacionalnog jedinstva ne namjerava da pravi diskontinuitet u spoljnjoj politici Crne Gore, već da je potrebno prekinuti dosadašnju praksu u vođenju unutrašnje politike i ekonomije.

Koordinator Građanskog pokreta Žarko Rakčević poslanicima SDP-a je poručio da SDP može računati na mjesto šefa diplomatije ako strahuje od zaokreta u spoljnoj politici Crne Gore.

Izvor “Vijesti” sa sastanka je kazao da je poslanicima SDP-a ukazano da o ulasku u NATO, što u SDP-u navode kao ključni razog za odbijanje ulaska u vladu nacionalog jedinstva, prema Ustavu Crne Gore odlučuje parlament ili građani na referendumu, dok Vlada, između ostalog, vodi spoljnu politiku.

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić poručio je krajem prošle sedmice da ne postoji barijera da prelazna vlada nastavi razgovore i sa NATO-om i da bi ona nastavila sve aktivnosti na planu vanjske politike koje je započela sadašnja Vlada. “Nakon pozivnice, potrebno je demokratsko odlučivanje o tome da li da Crna Gora uđe u NATO savez, pri čemu preovlađuje mišljenje da to bude na referendum”, kazao je Lekić.

Na sastanku koji je od učesnika okarakterisan kao konstruktivan, predstavnici SDP-a su bili uzdržani. Potpredsjednik te partije Rifat Rastoder od predstavnika opozicije je zatražio da ih ne napadaju u svakodnevnim izjavama.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Borislav Banović kazao je novinarima nakon sastanka da će o eventualnom nastavku razgovora sa opozicijom odlučiti narednih dana. Šef poslaničkog kluba DF-a Goran Danilović je kazao da se razgovaralo, “a da su mogući i pregovori”. Banović je ponovio Krivokapićevu tezu da prelazna vlada za SDP trenutno nije prioritet, ali da su došli na sastanak da prodube dijalog sa onima sa kojima se razlikuju. “Smatramo da je nužno da se te komunikacije ostvaruju redovno, a posebno kada 36 poslanika otvara ovako značajno pitanje”, rekao je on.

SDP su na sastanku predstavljali Džavid Šabović, Mićo Orlandić, Rastoder i Banović, dok su ispred DF-a razgovarali Lekić i Danilović. GP su predstavljali Rakčević i Abazović, SNP Aleksandar Damjanović i potpredsjednik Veselin Bakić. Ispred Pozitivne sastanku su prisustvovali Darko Pajović i Goran Tuponja.

Šabović poručio da mogu računati na njegov glas

Poslanik SDP-a Džavid Šabović poručio je juče opozicionim poslanicima da mogu da računaju da će on biti 37. predstavnik, uz 36 opozicionih, koji će podržati prelaznu vladu.

"Ja držim riječ", rekao je Šabović koji se nadovezao na Lekićevo izlaganje da opozicija ima 36, a DPS 30 poslanika.

Jedan izvor “Vijesti” je kazao da su opozicioni poslanici kolegama iz SDP-a, komenarišući izjave Krivokapića da je aktuelna Vlada legitimna, rekli da njoj legitimitet daje upravo SDP sa svojim poslanicima i da bi bila legitimna prelazna vada koju bi činili SDP i opozicija jer bi imala 44 poslanika.

Prema jednom izvoru, Rakčević je svojim bivšim saborcma iz SDP-a, ukazivao da ne treba da čekaju da sa DPS-om odu u provaliju.

Bonus video: