Glavni grad: Opozicija nije htjela da učestvuje u radu Komisije

1 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
SO Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2015. 17:54h

Biro za odnose Glavnog grada je saopštio da je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović formirao Komisiju za uvid u dokumentaciju i sačinjavanje izvještaja o pojedinim aktima donesenim iz nadležnosti Gradonačelnika i Skupštine Glavnog grada, u periodu od 2007. do 2015. godine, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i Statutom Glavnog grada – Podgorice.

Iz Glavnog grada su reagujući na izjave funkcionera Demokratskog fronta saopštili da "to što ona nije u skladu sa neodgovornim i malicioznim političkim željama pojedinih predstavnika opozicije nije u nadležnosti gradske uprave".

"Tokom pregovora o konstituisanju parlamentarne većine iskazana je potreba da se formira posebna Komisija koje će dati doprinos ispitivanju pravne valjanosti pojedinih odluka koje je donijela uprava Glavnog grada u prethodnom periodu. U cilju pune transparentnosti rada gradske uprave preduzeti su određeni postupci kako bi takva Komisija mogla što prije da počne da funkcioniše i da da određene rezultate, u skladu sa njenim ovlašćenjima. S obzirom da je jedan dio opozicionih partija u prethodnom periodu izrazio sumnju da su pojedine odluke izazavele štetne posledice po interese Glavnog grada, opredjeljenje gradske uprave je bilo da i predstavnici svih odborničkih klubova u Skupštini Glavnog grada učestvuju u radu Komisije", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je Stijepović svim odborničkim klubovima u gradskom Parlamentu uputio dopis o formiranju pomenute Komisije.

"U okviru koje im je pružio mogućnost da i oni opredijele svoje predstavnike za njen rad, a prethodno su i šefovi odborničkih klubova na sastanku sa predsjednikom Skupštine Glavnog grada detaljno upoznati sa tom inicijativom. Od tog momenta opozicioni odbornici, nažalost, imaju samo destruktivan pristup i ni jednim javno iskazanim stavom, niti kroz zvanične dopise, nijesu iskazali spremnost da participiraju u radu Komisije. Potpuno je jasno da je njihova jedina namjera od samog početka bila klasično opstruiranje kako bi kroz obezbjeđivanje što više medijskog prostora mogli u javnosti da se bave presudama i političkim progonima".

U reagovanju se dodaje da su pojedini opozicioni predstavnici "jedino imali za cilj da kroz rad Komisije organizuju paralelne tužilačke i sudske organe i da na taj način prigrabe određena prava koja im ni po Ustavu, ni po zakonima države Crne Gore ne pripadaju".

"Ukupno ponašanje opozicije u konkretnom slučaju, ali i u brojnim drugim, govori o njihovoj političkoj nemoći i neodgovornosti, i to ne mogu da prikriju neodmjerenim i neadekvatnim etiketama koje spočitavaju predstavnicima gradske vlasti. I pored činjenice da pojedinci iz opozicije očigledno imaju površan i demagoški pristup ovom pitanju, to nikako neće biti prepreka gradskoj upravi da bude otvorena, odgovorna i transparentna u svom radu", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: