DF optužuje Stijepovića: Komisija formirana kršenjem Statuta

"Umjesto da podnosi izvještaje odbornicima Skupštine koja ga bira, i koja ga razrješava ako procijeni da ne radi kako treba, gradonačelnik dovodi odbornike u položaj činovnika koji obavljaju savjetodavne poslove za njega“, rekao je Radonjić
53 pregleda 6 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2015. 19:45h

Demokratski front (DF) optužio je danas Slavoljuba Stijepovića da je Komisiju za uvid u dokumentaciju i sačinjavanje izvještaja o aktima donesenim iz nadležnosti gradonačelnika i skupštine Glavnog grada, formirao suprotno Statutu.

U Komisiji će biti četiri predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) i jedan Socijaldemokratske partije.

Odbornik DF Goran Radonjić, rekao je da je Stijepović formirao Komisiju bez uporišta u Statutu Glavnog grada koja će, kako je naveo, da izvrši „uvid u dokumentaciju o prodaji zemljišta Carinama i razgraničenja zemljišta sa Kombinatom aluminijuma Podgorica

„Mnogo je sumnjivih i, u bilo kom demokratskom društvu, nedopustivih elemenata u takvom ponašanju“, rekao je Radonjić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Stijepović uzurpira vlast i preuzima ingerencije koje mu kao izvršnom organu ne pripadaju.

„Umjesto da podnosi izvještaje odbornicima Skupštine koja ga bira, i koja ga razrješava ako procijeni da ne radi kako treba, gradonačelnik dovodi odbornike u položaj činovnika koji obavljaju savjetodavne poslove za njega“, objasnio je Radonjić.

On je kazao da se nikad nije dogodilo, kako je uporedio, da premijer sastavi komisiju sačinjenu od poslanika koji bi njemu podnosili izvještaj, već poslanici stalno kontrolišu rad predsjednika Vlade i te institucije u cjelini.

„Prihvatanjem da učestvuju u takvoj Komisiji, odbornici DPS-a pristaju na obesmišljavanje institucije koju čine, a to je Skupština kao predstavnički organ građana“, smatra Radonjić.

On je ocijenio da je tu naročito sporna uloga predsjednika Skupštine koji je dužan da štiti dignitet institucije koju predstavlja.

„Nedopustivo je da predsjednik Skupštine bude član Komisije koju formira gradonačelnik“, upozorio je Radonjić.

On je rekao da je vrhunac poniženja to što je Đorđe Suhih prihvatio da bude potpredsjednik Komisije i da mu šef bude odbornik DPS-a.

Radonjić smatra da se takvim sastavom Komisije potpuno obesmišljava inicijativa Suhiha da će se, kako je naveo, ispitati brojni slučajevi nezakonitog rada prethodne lokalne uprave.

„Potvrđuje se da je to bila samo kratkotrajna obmana, kojom se bezuspješno pokušavalo da se opravda otvorena prevara birača nakon izbora u Podgorici“, rekao je Radonjić.

Radonjić je poručio da DF želi jasno da postavi razliku između nedopustivog načina vladanja, gaženja propisa i kršenja elementarnih demokratskih normi i načina na koji se taj savez zalaže. „A to je puno poštovanje institucija, otvorenost rada i odgovornost prema građanima“.

Bonus video: