Susret Vujanovića i Kitarović: Prevlaka ne opterećuje dobre međudržavne odnose

101 pregleda 8 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Kolinda Grabar Kitarović, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 15.02.2015. 18:00h

Pitanje Prevlake ne opterećuje sadržajne i bliske odnose Crne Gore i Hrvatske, konstatovali su predsjednici država Filip Vujanović i Kolinda Grabar Kitarović, ocjenjujući da je obostrani interes da se ono riješi.

Na svečanoj ceremoniji u Zagrebu Grabar Kitarović danas je položila predsjedničku zakletvu, nakon čega je imala više bilateralnih susreta.

"U otvorenom i konstruktivnom razgovoru predsjednici Vujanović i Grabar Kitarović su konstatovali sadržajne i bliske odnose Crne Gore i Hrvatske", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Kako se navodi, oni su takođe konstatovali da pitanje Prevlake ne opterećuje odnose dvije države.

"Ali da je obostrani interes da se ono riješi, pripremajući Sporazum o prihvatanju nadležnosti Međunarodnog suda pravde u Hagu, kome bi se u duhu dobrosusjedskih odnosa pitanje Prevlake povjerilo na odlučivanje", kaže se u saopštenju.

Vujanović je iskazao poštovanje za pomoć i podršku Hrvatske Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlantskih integracija takođe i posebno uvažavanje ličnog angažmana Granar Kitarović na njenoj ranijoj poziciji, u visokoj strukturi NATO-a, na kojoj je isticala podršku članstva Crne Gore u Alijansi.

Vujanović i Grabar-Kitarović konstatovali su da postoji i prostor unapređenja privredne saradnje između dvije države.

Kako se navodi, oni su dogovorili da se organizuju uzajamne zvanične posjete uz organizaciju biznis foruma.

Čestitka Đukanovića

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku izabranoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, povodom polaganja svečane zakletve i predstojećeg stupanja na dužnost.

"Vjerujem da dijelite moje čvrsto uvjerenje da će se dosadašnja uspješna saradnja naše dvije prijateljske države nastaviti na obostranu dobrobit i zadovoljstvo. Crna Gora i Republika Hrvatska su izgradile trajno prijateljstvo i snažno partnerstvo ne samo na bilateralnom planu, već i zajedničkim djelovanjem u regionalnim i širim međunarodnim okvirima. Primjer i iskustvo Republike Hrvatske istovremeno ostaje pozitivan podsticaj Crnoj Gori u procesu evropskih i evroatlantskih integracija", navedeno je u čestitki.

Đukanović je poželio uspjeh izabranoj predsjednici Hrvatske u susret izazovima koje nosi dužnost predsjednice države i izrazio želju da Crne Gora i Hrvatska nastave da potvrđuju izvanredne odnose kroz jačanje sveukupne međusobne saradnje.

Bonus video: