IZNIJELI PREDLOGE OPOZICIONIM KOLEGAMA

Demokrate i URA pozvali na zajednički bojkot: Nova afera - skandal decenije

Snimak iz 2019. je, kako je rekao Bečić, konačno pokazao sve ono što se već znalo i da nijedan građanin Crne Gore nije bio iznenađen nakon snimka i optužbi finansijera DPS-a
13030 pregleda 82 komentar(a)
Abazović i Bečić, Foto: Zoran Đurić
Abazović i Bečić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.01.2019. 13:35h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, na zajedničkoj pres konferenciji Demokrata i Građanskog pokreta URA saopštio je da je afera “Duško, Milo, Migo” najskandaloznija koju pamti crnogorska politička scena u posljednjoj deceniji, te da nedvosmisleno prevazilazi aferu “Snimak” iz 2012.

"Vijesti" su prije nekoliko dana objavile snimak u kojem predsjednik Atlas grupe Duško Knežević predaje bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću koverat u kojem je navodno oko 100.000 eura namijenjenih za finansiranje Demokratske partije socijalista.

Snimak iz 2019. je, kako je rekao Bečić, konačno pokazao sve ono što se već znalo i da nijedan građanin Crne Gore nije bio iznenađen nakon snimka i optužbi finansijera DPS-a.

“Sjetili su se donacija bogatih Koničana u stanju socijalne potrebe, Pinjatićevih riječi o reketu od 300.000 za kampanju DPS-a, afere "Snimak" i mnogo čega drugog”, izjavio je Bečić.

“Zamislite samo koliko je sličnih finansijera, biznismena, “dobrih momaka”, koji su morali da daju donacije iliti reket u svim izbornim procesima. I sada zamislite u kakvim uslovima se opozicija takmičila sa DPS-om. Oni sa 70 metara, mi sa 0, a trčimo do 100. Pa, vjerujte mi da je u takvim uslovima svaki glas za opoziciju herojski čin i svaki rezultat opozicije herojski rezultat”, izjavio je predsjednik Demokrata.

Dodaje da je opozicija čak i u ovakvim uslovima uspjela da pobijedi DPS u nekim od najznačajnijih lokalnih samouprava, a na parlamentarnim izborima 2016. da ima rekordnih 180.000 glasova, odnosno 39 mandata naprema 38 mandata koliko je osvojio DPS, SD, LP.

“Upravo je tih 39 mandata, 180.000 glasova ili 49 odsto Skupštine, ostvarenih u anticivilizacjiskom ambijentu, najveći kapital i najjači adut opozicije”.

Bečić, takođe, navodi da je jedinstveni bojkot 39 poslanika opozicije bio najefikasnije sredstvo demokratskog pritiska, zato što je sa jedne strane "ogolijevao sav antidemokratski karakter ove vlasti", a sa druge strane nije davao mogućnost "prljavim službama režima da ga obesmisle kako su radili sa nekim drugim metodama".

Predsjednik Demokrata je, potom, saopštio ključnu stvar zbog koje su on i predsjednik GP URA, Dritan Abazović, sazvali današnju pres konferenciju, a odnosi se na poziv ostalim opozicionim kolegama da se vrate zajedničkom pritisku 39 poslanika.

Predloge Demokrata i GP URA prenosimo integralno:

“1. Trajni bojkot Skupštine Crne Gore i svih njenih radnih tijela od strane 39 poslanika, uključujući i DPS Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva sve do ispunjenja uslova za poštene izbore;

2. Trajno i čvrsto obavezivanje da sa DPS-om nećemo formirati predizbornu ili postiizbornu koaliciju na lokalnom ili državnom nivou, kao ni ulaziti u bilo kakve političke aranžmane;

3. Definisanje zajedničkih uslova parlamentarne opozicije za poštene izbore koji će se ispostaviti Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici, bez čijeg ispunjenja nema održavanja narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Zajedničke uslove bi definisali ovlašćeni predstavnici parlamentarnih političkih subjekata;

4. Obavezivanje da će, u slučaju neispunjena uslova za poštene izbore, cjelokupna opozicija bojkotovati naredne parlamentarne i predsjedničke izbore;

5. Bojkot narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora od strane cjelokupne opozicije podrazumijeva organizaciju svih oblika demokratskog građanskog bunta”.

“Ukoliko je kolegama iz opozicije prihvatljiv ovakav pristup i predlog, spremni smo da organizujemo sastanak na nivou ovlašćenih predstavnika parlamentarnih političkih subjekata kako bi se navedeno potvrdilo i kako bismo definisali zajedničke uslove za poštene izbore koje bi ispostavili međunarodnoj zajednici”, zaključio je Bečić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović istakao je da je Crna Gora spremna za opsti građanski bunt, jer se ne može dozvoliti da se pređe preko afere "koverta".

"Moramo da se suprotstavimo ovome što se dešava", kazao je on na konferenciji za medije Demokrata i GP URA.

Abazović je istakao da je ovo najveća afera poslije 1997. godine.

On je istakao i da se svi izbori poslije ovog snimka mogu smatrati neregularnim, da je to "bilo poznato i ranije", ali da je sada dobilo pečat i dokumentovan prikaz.

„Javno pitam , zašto ćuti VDT, SDT, ASK, zašto ćuti direktor Uprave policije, zašto ćuti Duško Marković, zašto ćuti Draško Đuranović? Đe su sada da nešto kažu u odbrani onoga što se ne može odbraniti. Ovo je dokaz sumraka svih institucija u Crnoj Gori“, naveo je Abazović.

On je poručio da, ako nijesmo gori od zemalja regiona, onda je vrijeme da se pokrene bunt i da se "suprostavimo ovakvim dešavanjima".

„Đe je sada DPS? Ćute kao posljednje kukavice i brane se saopštenjima koja vrijeđaju inteligenciju normalnih ljudi. Ne mijenjaju se pare u dnevnoj sobi bankara, nego na šalteru banke a donacije se pokazuju u finansijskom izvještaju partije. Vlast koju su oni uspostavili je kriminalna i korumpirana“, rekao je Abazović.

Preporučujemo za Vas