DPS: Krivokapić kao da je zaboravio da je 17 godina bio dio vlasti

"U NATO ne ulazi ni DPS ni SDP, niti bilo koja druga partija ili koalicija pojedinačno, već država u cjelini i svi njeni građani", navodi se u saopštenju
53 pregleda 0 komentar(a)
Časlav Vešović, Foto: Boris Pejović
Časlav Vešović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.02.2015. 15:01h

Predsjednik SDP i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kao da je zaboravio da je njegova partija već gotovo 17 godina sastavni dio vladajuće koalicije, smatra portparol Demokratske partije socijalista Crne Gore Časlav Vešović.

On u saopštenju navodi da je Krivokapić u svakom trenutku za ovih 17 godina, pa i onda kada nije bilo ovako intenzivne NATO integracije, mogao inicirati izlazak svoje partije iz koalicije.

"Nije dostojanstveno i ponižavajuće je saopštavati sa mjesta predsjednika Skupštine stavove kakve je iznio Krivokapić o onima zahvaljujući čijoj podršci i jeste na toj poziciji. No, nivo odgovornosti je unutarpartijska tema za funkcionere te partije. U NATO ne ulazi ni DPS ni SDP, niti bilo koja druga partija ili koalicija pojedinačno, već država u cjelini i svi njeni građani. Dakle, taj čin ne zavisi od jedne koalicije, već od ispunjavanja potrebnih standarda, i od volje građana, kao i u svim ostalim demokratskim procesima. Kako je vladavina prava jedan od osnovnih preduslova za punopravno članstvo u NATO, Krivokapić ne bi smio, kako sam kaže, da žmuri na bilo kakve pojave koje mogu da ugroze skorašnji poziv Alijanse Crnoj Gori. Naravno, u tome mora biti mnogo konkretniji, sa čvrstim dokazima i utemeljen u zakonima", piše u saopštenju.

On navodi i da je Krivokapićevu ideju da Crnu Goru uvede u NATO sa partnerima koje vidi u Demokratskom frontu, Miodragu Lekiću, Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću, Predragu Bulatoviću i ostalima koji su kategorično protiv tog članstva, teško objasni bilo kome u svojoj partiji.

"Ne može se za glavni politički i državni prioritet Crne Gore boriti sa političkim snagama koje se i dan – danas ne mire ni sa državnošću ni sa integracionim procesima, niti sa onima koji susjede dočekuju protestima i time podstiču nepovjerenje u poštovanje manjinskih prava. No, svako ima pravo na svoj izbor, a pitanje izbora ni za koga nije definitivno. Krivokapićev lični izbor, podstaknut ličnim osjećanjima i manjkom lične odgovornosti, nije isto što i izbor većine građana Crne Gore, koji je usmjeren na put ka EU i NATO, većem kvalitetu života svakog pojedinca i ukupnom napretku društva i države", zaključuje se.

Bonus video: