MOST SARADNJE

Mustafić: Iseljenici najbolji ambasadori Crne Gore u Turskoj

Tokom sastanaka razgovarano je o aktuelnim pitanjima vezanim za status iseljenika i iseljeničkih udruženja u Republici Turskoj
86 pregleda 9 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika
Suljo Mustafić, Foto: Kabinet potpredsjednika
Ažurirano: 13.02.2015. 14:31h

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, tokom svog boravka u Istanbulu povodom učešća na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju „SEECP“, iskoristio je priliku da se sastane sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Crne Gore, „Jugoslavija – Crna Gora“ i udruženja „Bosna – Sandžak“.

Tokom sastanaka održanih u prostorijama ova dva udruženja razgovarano je o aktuelnim pitanjima vezanim za status iseljenika i iseljeničkih udruženja u Republici Turskoj, a u svijetlu Predloga zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Kako je saopšteno iz Kabineta potpredsjednika, izraženo je očekivanje da će se usvajanjem ovog zakona postaviti temelji buduće kvalitetnije saradnje države Crne Gore i iseljenika iz Crne Gore, kako u Republici Turskoj tako i u drugim zemljama u kojima žive i rade naši iseljenici.

"Potpredsjednik Mustafić je istakao, da se iseljenicima smatraju svi državljani Crne Gore i sva ona lica porijeklom iz Crne Gore koja žive u inostranstvu, sa ili bez crnogorskog državljanstva, koja Crnu Goru doživljavaju kao svoju matičnu državu ili zemlju porijekla, koja se identifikuju sa Crnom Gorom u državnom, nacionalnom, kulturološkom i civilizacijskom smislu, baštine Crnu Goru kao demokratsku, nezavisnu, suverenu, građansku, multietničku i multikulturalnu državu. Takođe, potpredsjednik Mustafić izrazio je posvećenost države Crne Gore saradnji sa iseljenicima, koji predstavljaju posebno bogatstvo države, a kojih po procjenama državnih organa Republike Turske, samo u toj zemlji ima oko 250 hiljada", navodi se u saopštenju.

Mustafić je kazao da su iseljenici najbolji ambasadori Crne Gore i most saradnje Crne Gore sa Republikom Turskom.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenziviraju kontakti državnih organa Crne Gore, državnih organa Republike Turske i udruženja iseljenika, sa ciljem postizanja što kvalitetnije pozicije za funkcionisanje i sprovođenje aktivnosti.

Mustafić je takođe iskazao otvorenost Skupštine Crne Gore i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, za sve inicijative, predloge i sugestije koje bi doprinijele poboljšanju položaja iseljenika, saradnje sa državom, a u svijetlu Predloga zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji će se ubrzo naći u na dnevnom redu odbora i plenuma.

Sastancima sa iseljenicima u Istanbulu prisustvovao je i mbasador Crne Gore u Republici Turskoj, Branko Milić.

Preporučujemo za Vas