Krivokapić: Sa DPS-om smo samo zbog NATO

Kao glavnu prepreku za članstvo u Alijansi, predsjednik Parlamenta vidi u našem sudstvu
88 pregleda 193 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.02.2015. 19:26h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić tvrdi da nas autoput neće odvesti u dužničko ropstvo, iako priznaje da je u datim okolnostima i perspektivi nužnost. Smatra da je veća šteta bio Kombinat aluminijuma, kroz koji je, kako procjenjuje, nestalo 800 miliona eura državnog novca.

"Ako me pitate šta je alternativa, da opet iscuri 800 miliona kroz neki kanal tipa plaže, nečeg drugog ili da rizikujemo pa da ostane put, pa ako i nešto iscuri", kazao je Krivokapić u emisiji Načisto koja se emituje večeras na TV Vijesti u 20.50.

Nešto bi moglo da iscuri zbog korupcije, u koju Krivokapić sumnja kada je riječ o namjeri DPS-a da proda Kraljičinu plažu. "Kada se pojavi toliko tekstova u novinama kada se pojavi toliko činjenica, kada zapadne diplomate se interesuju, svakako bi tužilac trebalo da ispita da li tu postoji – obrazac korupcije", smatra predsjednik Parlamenta.

Sumnje je dodatno podgrijala njegova nedavna posjeta Abu Dabiju. Dok DPS ubjeđuje da Kraljičinu plažu želi da kupi kraljevska porodica iz Arapskih Emirata, a ne kontroverzni palestinski biznismen Mohamed Dahlan, Krivokapić tvrdi da je kod vlasti u Abu Dabiju naišao na zid ćutanja o tom poslu.

"Ja sam tražio da ta tema bude dio našeg razgovora, zvaničnim diplomatskim kanalima. Ni na jednom mom susretu...... niko nije spomenuo tu temu. Niko je nije smatrao važnom, a stigli smo u ekonomiji do priče o gajenju šipaka u Crnoj Gori", kaže Krivokapić.

Kraljičina plaža

SDP-ovo blokiranje prodaje Kraljičine plaže, premijer je nedavno okarakterisao kao zločin protiv države I naroda. Krivokapić kaže da se u tome nije prepoznao. Podsjeća da se njegova partija protivila i planu DPS-a da Termoelektranu proda za 30 miliona eura, što se, kaže ispostavilo dobrim, jer su kasnije dio Elektoprivrede prodali za preko 420 miliona eura.

"Na primjeru termoelektrane se vidi ko ugrozava ekonomski interes u ekonomiji a ko je zastitio 400 miliona. SDP je najveći investitor od svih onih koje su oni doveli u Crnu Goru." A na pitanje da li je njihov partner najveća štetočina u Crnoj Gori, Krivokapić odgovara:

"Ja sam javno rekao da ne želim da vjerujem da je štetotčina, već da ima previše neznanja ili korupcije." Na pitanje šta onda radi sa takvim koalicionim partnerom u Vladi, Krivokapić odgovara da je tu samo zbog NATO integracija. "Druge stvari pokušavamo da popravimo ali to je ključna stvar zbog čega smo u koaliciji. Inače, izašli bismo iz koalcije. Može doći do toga da Crna Gora uđe u NATO, a da ova vlast ne uđe u NATO", smatra on.

Kao glavnu prepreku za članstvo u Alijansi, predsjednik Parlamenta vidi u našem sudstvu. Primjer za to mu je suđenje za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića.

"10 godina se nigdje na svijetu ne sudi za ubistvo policajca, nigdje! Ne može država gdje kriminal moze da prijeti do tog nivoa da sudske presude ne mogu da se donesu 10 godina biti pouzdan partner i to je ono što NATO i EU insistiraju", kaže Krivokapić za TV Vijesti.

Šef parlamenta kaže i da su slobodni mediji postali jedan od osnovih zahtjeva NATO članica. I tu, međutim, vidi loš uticaj DPS-a, kojeg direktno optužuje da je pokrenuo afere u Informeru.

"Kada jedan politički koncept se brani najamnciima sa strane. Medijskim najamnicima. To je dokaz poodmaklog loseg stanja tog politickog koncepta i nemoći. U Crnoj Gori se nije moglo naći neko dovoljno bezočan da radi ono što se radilo Vanji Ćalović", kaže Krivokapić. Lider SDP-a nije zadovoljan ni javnim servisom, kojeg građani godišnje plaćaju 10 miliona eura. "Prešao je tu granicu jasno je da funkcionise kao partijski servis."

Iako postoje sumnje da je njegova partija podijeljena, te da dio SDP-a kontroliše zapravo DPS, Krivokapić odbacuje te optužbe. Za 3. jun je najavio partijski kongres na kojem, kaže, ne očekuje protivkandidata za mjeso predsjednika stranke.

Ranko Krivokapić biće gost emisije Načisto sa Petrom Komnenićem, koja će na TV Vijesti biti emitovana večeras u 20.50 časova.

Bonus video: