Kaluđerović sa Bojanićem i Abazovićem

Kolegijum odlučio da Kaluđerovć, Gošović i Gojković budu dio poslaničkog kluba u kojem su bivši poslanici Pozitivne Mladen Bojanić i Dritan Abazović, kao i bivši poslanik Fronta Novica Stanić
97 pregleda 10 komentar(a)
Mladen Bojanić, Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Mladen Bojanić, Velizar Kaluđerović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.02.2015. 10:07h

Bivši poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) neće moći da formiraju poseban poslanički klub u parlamentu, već će biti dio nezavisnog poslaničkog kluba koji predvodi Mladen Bojanić.

To je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma presjednika Skupštine Crne Gore, uz obrazloženje da u parlamentu ne mogu postojati dva kluba koja čine nezavisni poslanici.

Bivši poslanici SNP-a Velizar Kaluđerović, Neven Gošović i Obrad Gojković tražili su u utorak da im se omogući formiranje posebnog poslaničkog kluba i obezbijede prostorije za rad. Prema informacijama “Vijesti”, tada im je saopšteno da o tome mora da se izjasni Kolegijum i sugerisano da bi moglo biti problema sa prostorom, zbog nedostatka slobodnih kancelarija u zgradi Skupštine.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, bivšim poslanicima SNP-a na kolegijumu je objašnjeno da se u parlamentu ne mogu formirati dva nezavisna poslanička kluba, zbog čega su bivši poslanici SNP-a pristali da se pridruže klubu koji čine nekadašnji poslanici Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić i Dritan Abazović, kao i nekadašnji poslanik Demokratskog fronta Novica Stanić.

Predsjednik kluba nezavisnih poslanika, kao i do sada biće Bojanić.

“Zbog specifičnog tumačenja poslovnika, nije bilo moguće formirati novi klub, a bivšim poslanicima SNP-a bilo je bitno da mogu na plenumu koristiti prava koja pripadaju poslaničkom klubu”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iako su dobili prostorije i finansijska sredstva za rad kluba, članovi kluba koje je vodio Bojanić nijesu uspjeli da dobiju mjesta u skupštinskim odborima zbog protivljenja nekadašnjih partijskih kolega. Prema skupštinskom poslovniku, poslanički klub mogu obrazovati najmanje tri poslanika.

Kako se navodi, klub sačinjavaju poslanici koji pripadaju istoj političkoj partiji ili koaliciji, ali u klub se mogu udružiti i najmanje tri poslanika iz različitih politikih partija. U poslovniku se navodi i da se klub poslanika može formirati udruživanjem poslanika koji ne pripadaju političkim partijama ili su izabrani ispred grupe građana.

Bonus video: