Sadašnji šef sindikata za dnevnice od opštine dobio 12 hiljada eura

Vuksanović je u decembru objavila da su tri funkcionera Opštine Kolašin ostvarili u jednom danu (2. juna 2010. godine) u jednom restoranu, u lokalnom ski-centru preko 10.000 eura reprezentacije za hranu i piće
71 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Opština, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Opština, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 11.02.2015. 15:52h

Novoizabranom predsjedniku sindikalne organizacije zaposlenih u kolašinskoj lokalnoj upravi, a bivšem vozaču predsjednika Skupštine Opštine (SO) Mileta Šukovića, Darku Bulatoviću, na ime dnevnica za putovanje tokom 2008. godine, isplaćeno je 12.000 eura.

To je, u odgovoru na zahtjeve novoizabranog sindikalnog rukovodstva, napisala predsjednica Opštine Željka Vuksanović. Sindikat je od Vuksanović tražio isplatu osam zaostalih zarada „u roku odmah“, uplatu poreza i doprinosa i da učestvuju u izradi akta o sistematizaciji. U protivnom, kako su upozorili, sa svojim porodicama, u njenom kabinetu, počeće štrajk glađu.

"Razlog zbog kojeg Vašim kolegama i Vama nijesu uplaćivani doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje, je to što je predhodna vlast cijenila da je važnije trošiti desetine hiljada eura na reprezentacije lokalnih funkcionera i za njih kupovati vozila od 50.000 eura, nego izmirivati obaveze prema zaposlenima.

Pretpostavljam da i o tome nešto znate, jer ste Vi lično, pretpostavljam, u službene svrhe, koristili ta vozila i jer Vam je, po osnovu dnevnica za veoma česta putovanja, Opština isplatila više desetina hiljada eura (samo za 2008. godinu, po osnovu dnevnice za putovanja isplaćeno Vam je 12.000 eura). Za taj iznos se, na primjer, moglo uplatiti penzijsko i zdravstveno osiguranje za pet Vaših kolega ili se za njih izmiriti sve zarade koje im se danas duguju", napisala je Vuksanović Bulatoviću, dodajući da je na funkciju predsjednika sindikalne organizacije izabran nezakonito.

Ona je naglasila da će dokumentacija o troškovima bivših funkcionera „biti upućena nadležnim organima na provjeru zakonitosti“.

Predsjednica Opštine je podsjetila Bulatovića da je, kako je napisala, razlog što se ne isplaćuju zarade zaposlenima blokada budžeta Opštine, koja iznosi blizu 1, 8 milona eura, a koja je naslijeđena od prethodne vlasti. Ukupna dugovanja Opštine, tvrdi Vuksanović, su 10 milona eura, što je , kako navodi, veliki problem, ako se zna da su prihodi Opštine minule godine bili oko 1,3 milona eura.

Prema riječima Vuksanović, radnicima lokalne uprave duguju se doprinosi za minule dvije godine, ali se o izmirenju pregovara sa nadležnim organima. Iako je, kako je napisala, zabrinuta zbog činjenice da se zaposlenima duguje i osam zarada, nije sigurna „da svi zaposleni plate i zarađuju“. Tome će se, navodi Vuksanović, posvetiti paženja tokom sistematizacije radnih mjesta, nakon što se izmire obaveze prema zaposlenima. Osnovni kriterijumi sistematizacije, obećava predsjednica, biće potrebe lokalne uprave i finansijske mogućnosti.

„Kako što Vam je poznato, ni jedno lice nije zasnovalo radni odnos kao službenik ili namještenik od mog stupanja na dužnost, što jasno pokazuje da smo odlučni u namjeri da „partijskog zapošljavanja“ neće biti",zaključuje Vuksanović u odgovoru novoizbaranom predsjedniku sindikalne organizacije.

Vuksanović je u decembru objavila da su tri funkcionera Opštine Kolašin ostvarili u jednom danu (2. juna 2010. godine) u jednom restoranu, u lokalnom ski-centru preko 10.000 eura reprezentacije za hranu i piće. Toliki račun napravili su Mile Šuković (Grupa birača) – 3.306, Dragomir Dulović (DPS) – 6.866 i Mileta Bulatović (Grupa birača) – 858 eura.

Bulatović je optužio Vuksanović da je, kako je rekao,“ jedini predsjednik Opštine u istoriji Kolašina, koji se bavi tračerskim poslovima“.

„Bavite se tračerskim poslovima koliko je ko uzeo dnevnica, kolika je bila reperezentacija, ko je kakva kola vozio....Čuste li igdje i u jednoj crnogorskoj opštini da se neko bavi sličnim temama. Sramota jedna velika za predsjednika Opštine“- kazao je novoizbarani predsjednik sindikata.

Bulatović je, kako tvrdi na radnom mjestu vozača u sekreterijtu za opštu upravu, te da mu je posao bio da vozi mnoge funkcionere, pa i Šukovića.

"Nijesam kako su mnogo puta pravljene greške vozio samo predsjednika SO, već mi je u opisu radnog mjesta bilo da vozim i njega i ostale funkcionere. Ne želim da zbog mojih sindikalnih aktivnosti ispašta bilo ko ".

On napominje da je bio vozač te da, kako tvrdi, nije mogo da bira gdde da vozi. Bulatović je povodom optužbi da je uzeo 12.000 eura na račun dnevnica kazao da se dešavalo da je u Srbiji bio tri puta po pet dana, jer je vodio neke od zaposlenih u lokalnoj upravi na operacije.

„Dnevnica za Srbiju je 135 eura, što je samo za tih 15 dana blizu 2.000 eura. Živim kao podstanar, plaćam kiriju 150, a plata mi je 250 eura. Živim časno i pošteno. Vaše koalicione partnere i Vas pitam samo jedno – kad će plate?“, poručio je Bulatović predsjednici Opštine.

Bonus video: