Mustafić: Nezavisno pravosuđe je temelj zdravog društva

Mustafić, koji je i član stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju SEECP u Istanbulu
5 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suljo Mustafić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2015. 12:40h

Osnovni zahtjev u integracijama u oblasti reforme pravosuđa je da ono postane nezavisno, profesionalno i odgovorno, jer je to temelj zdravog društva, poručio je potpredsjednik Skupštine, Suljo Mustafić. Mustafić, koji je i član stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za pravdu, unutrašnja pitanja i bezbjednosnu saradnju SEECP u Istanbulu.

Kako je saopšteno iz kabineta Mustafića, na sastanku je razgovarano o regionalnoj saradnji – mogućnostima za saradnju u oblasti pravde, pravnom statusu izbjeglica – sirijske izbjeglice u Turskoj i međunarodnoj pravosudnoj saradnji u sprječavanju prekograničnog organizovanog kriminala. „Mustafić je tokom rasprave o mogućnostima saradnje u oblasti pravosuđa, istakao važnost unapređenja zakonodavnog okvira, naglasivši da je to samo preduslov ali ne i konačno rješenje, jer je neophodan intenzivan rad i dosljedna primjena kako bi se ostvarili očekivani i odgovarajući rezultati“, kaže se u saopštenju.

Mustafić je dodao da se radi o zajedničkim izazovima zemalja regiona, na putu ka NATO i integraciji u Evropsku uniju. „Osnovni zahtjevi u integracijama u oblasti reforme pravosuđa, kojima treba težiti jesu da ono postane nezavisno, efikasno, profesionalno i odgovorno. Ovakvo pravosuđe temelj je zdravog društva, koje obezbjeđuje primjenu zakona i zaštitu prava građana“, kazao je on. Mustafić je kazao da svaka država ima svoj sistem pravosuđa i ne postoji jedinstveni model koji bi se mogao preuzeti i primijeniti na sve države. „Ali je zato potrebno stvoriti sistem koji će omogućiti djelotvorno sprovođenje zakona“.

Mustafić je imao i odvojeni zvanični susret sa potpredsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Sadikom Jakutom, a tokom razgovora je, kako se navodi, istaknuta bliska i prijateljska saradnja Crne Gore i Turske koja se ostvaruje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu. „Našu saradnju ćemo unapređivati, jer je to u obostranom interesu, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru regionalnih inicijativa“, kazao je Jakut. „Mustafić je iskazao zahvalnost za političku podršku koju na polju NATO intregracija Turska pruža Crnoj Gori, kao i kroz ekonomska ulaganja, kulturnu razmjenu i posebno kroz projekte razvojne agencije TIKA“, kaže se u saopštenju.

Mustafić je rekao da su iseljenici iz Crne Gore koji žive širom Turske i doprinose jačanju veza na društvenom i ekonomskom polju značajna spona saradnje između dvije države. Dvodnevni sastanak Opšteg odbora završen je usvajanjem izvještaja i Rezolucije u kojoj su sadržani zaključci sa sastanka održanog u Istanbulu.

Bonus video: