Izmjene zakona da doprinesu smanjenju zloupotrebe oružja

“Bezbjednost u državi i živote građana ne ugrožavaju penzioneri koji nijesu imali novca da produže svoju dozvolu koju su ranije dobili, nego oni koji nose oružje a nijesu nikada ni imali dozvolu”, objasnila je Jonica
54 pregleda 5 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2015. 12:19h

Skupštinski odbor za bezbjednost i odbranu podržao je većinom glasova predloženi Zakon o oružju, ocjenjujući da bi njegovo donošenje trebalo da doprinose smanjenju količine, ali izloupotreba oružja.

Predlog zakona o oružju, kojim se reguliše popravljanje i prepravljanje, promet i prevoz oružja, pružanje usluga sportsko-rekreativnog gađanja i osposobljavanje građana za pravilnu upotrebu vatrenog oružja, podržao je Zakonodvni odbor krajem januara.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je kaznena politika sudova u primjeni Zakona o oružju blaga, navodeći da su u 70 odsto slučajeva u prošloj godini kazne bile uslovne.

"Teško da možete demotivisati jednu vrstu ponašanja, koja je skopčana sa tradicijom, ukoliko nemate adekvatnu primjenu i adekvatnu kaznenu politiku u toj oblasti”, rekao je Konjević.

On je objasnio da bi donošenje novih zakonskih rješenja trebalo da doprinese smanjenju količine oružja i municije u državi, ali i sigurnijem i efikasnijem upravljanjem zalihama.

Konjević je ukazao i na značaj obaveze građana koji posjeduju oružje da produže dozvole o držanju, dodajući da u Crnoj Gori ima više od 80 hiljada izdatih dozvola za držanje oružja, od čega dvije trećine nijesu produžene.

On je objasnio da bi novim zakonskim rješenjima oružje građanima koji nijesu produžili dozvole bilo oduzeto.

Konjević je podsjetio da je država 2005. sankcionisala neovlašćano držanje oružja, ali da je praksa sudova neefikasna i blaga. “Kaznena politika sudova je blaga ukoliko želimo da se izborimo sa ovim društvenim problemom i sa tom vrstom tradicije, a imamo i slučajeve zlopupotrebe oružja”, rekao je Konjević.

On je kazao da svi organi moraju djelovati kako bi se problem riješio na adekatan način.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica kazala je da stiče utisak da se pažnja najviše posvećuje građanima koji su imali a nijesu produžili dozvole za držanje oružja.

Ona je ocijenila da veći problem predstavljaju oni koji oružje nose nelegalno, a da građani iz raznih razloga ne produže svoje dozvole.

Jedan od razloga, kako je objasnila, vrlo čest su finansije, jer pojedini građani ne mogu da priušte da plate takse za produženje dozvole.

“Bezbjednost u državi i živote građana ne ugrožavaju penzioneri koji nijesu imali novca da produže svoju dozvolu koju su ranije dobili, nego oni koji nose oružje a nijesu nikada ni imali dozvolu”, objasnila je Jonica.

Ona je kazala da je pogrešno usmjeriti svu priču iz novog Zakona o oružju na one koji nijesu produžili dozvole.

Jonica je ukazala i na tradiciju nasleđivanja oružja u crnogorskom društvu, ocjenjujući da Zakon može biti previse rigorozan prema onima koji ne ugrožavaju bezbjednost nošenjem oružje, već im to oružje “po tradiciji nešto znači”.

Konjević je objasnio da pažnja nije skrenuta samo na one koji nijesu produžili dozvole već je na to ukazano kao na jedan od problema, dok je, kako je kazao, posebno važno nelegalno posjedovanje oružja.

Kada je u pitanju visina taksi, kako je naveo, ona nije ista za registraciju i produženje dozvole, već je za produženje niža.

“Ako imate novca da kupite pištolj koji, recimo, košta 400 eura, onda imate i da svake četvrte, pete godine platite sedamdesetak eura za dozvolu”, rekao je Konjević, dodajući da građani plaćaju različite takse kao što je i registracija vozila svake godine.

Kada nešto kupujete, kako je naveo, morate biti svjesni da to morate i održavati.

Konjević je kazao da džava mora voditi ažurnu evidenciju, dodajući da je to kao i smanjenje količine oružja trend koji postoji u uporednoj praksi u državama regiona.

On je ukazao i na devedesete ratnih godina kada je u Crnoj Gori “oružje dijeljeno”.

To, kako je objasnio, i sada predstavlja problem za Crnu Goru.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić kazao je da je Prijedlog zakona o oružju napredak u odnosu na prethodno zakonodavstvo u toj oblasti, ali i da će doprinijeti boljoj praksi.

On je ocijenio da tradicija jeste jedan od problema, ali da nije jedini.

Mustafić je kazao da bi trebalo razmisliti ipak o smanjenju taksi za produženje dozvole za držnje oružja, a tom stavu se pridružio i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

Banović je ukazao i na razmjenu oružja među lovcima koji imaju dozvole za držanje oružja.

Prema njegovim riječima, trebalo bi olakšati procedure kako ne bi bila neophodna nova dozvola prilikom razmjene.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić pohvalio je odredbe novog zakona, slažući se sa Banovićem da treba olakšati procedure prilokom razmjene oružja među lovcima koji imaju uredne dozvole.

Direktor Direktorata za opšte i upravne poslove MUP-a, Abid Crnovršanin, kazao je da je za produženje dozvole rok 30 dana, nakon čega građani koji nijesu podnijeli zahtjev za produženje dobijaju upozorenje.

Oni koji imaju opravdan razlog da u tom roku ne podnosu zahtjev za produženje dozvole, kako je objasnio, mogu zatražiti produženje roka.

Crnovršanin je kazao da je taksa za produženje dozvole niža i da je ona 30 odsto iznosa potrebnog za registraciju.

Crnovršanin je objasnio da postoje olakšice u proceduri i prilikom razmjene oružja među lovcima koji imaju dozvole za istu kategoriju oružja.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić zaključio je da donešenje Zakona treba da doprinese smanjenju količine, ali i zloupotrebe oružja.

“Zloupotreba oružja mora se rješavati rigroznim kaznenim mjerama za nelegalno držanje”, poručio je on, dodajući da je je kaznena politika najbolja preventivna mjera.

Bonus video: