Krivokapić: Imamo legitimnu Vladu, ali je potrebna saradnja sa opozicijom

"Znate da mi još uvijek imamo previše podjela, a premalo zajedničkih projekata, prije svega razvojnih oko kojih smo se dogovorili u Crnoj Gori u krizi koja traje i političkih projekata koji su ključni za evropske integracije, ali i za NATO integracije”
55 pregleda 21 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2015. 10:47h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora ima legitimnu Vladu, ali da Socijaldemokratska partija smatra da je potrebno razgovarati sa opozicijom o svim pitanjima važnim za Crnu Goru na putu Evropskoj uniji i NATO integracija

Krivokapić je na pitanje Glasa Amerike da li je Crnoj Gori potrebna prelazna Vlada i da li je SDP bliži toj ideji ili reviziji koalicionog sporazuma sa DPS-om Krivokapić odgovario:

"Vidim onaj dio koji treba da poveća jedinstvo u Crnoj Gori. Znate da mi još uvijek imamo previše podjela, a premalo zajedničkih projekata, prije svega razvojnih oko kojih smo se dogovorili u Crnoj Gori u krizi koja traje i političkih projekata koji su ključni za evropske integracije, ali i za NATO integracije”, naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, razgovori sa opozicijom na tu temu mogu da se iskoriste da se neke partije pridobiju za NATO.

"Vlada nacionalnog jedinstva može se stvoriti kad se stvori nacionalno jedinstvo kroz političke projekte. Mi imamo legitimnu Vladu, Vladu koja treba da izgura projekat i mandat koji je dobila, ali imamo i potrebu da sarađujemo sa opozicijom. SDP to radi intenzivno i kroz Parlament, dosta često glasamo i neke ekonomske odluke sa opozicijom. SDP kao most između vlasti i opozicije želi da pomogne dogovaranje i da smanji taj dio sukobljavanja koja ne donose ništa. Crnoj Gori trebaju dogovori oko kriterijuma, oko sadržaja, a ne oko pozicioniranja ko će dobiti više glasova", kazao je Krivokapić .

Na pitanje da li će priča o prelaznoj vladi usporiti proces evroatlanskih integracija i da li je to signal Vašingtonu i Briselu da crnogorske institucije nijesu dovoljno funkcionalne, Krivokapić je odgovorio da samo mogu ubrzati te procese.

"Mislim da možemo nekoga pridobiti na našoj strani, nekoga ko će podržati NATO kroz objašnjenje i dogovoranje. Ako su u opoziciji za vladavinu prava i ako su stabilnu Crnu Goru u evropskim integracijama tu nema različitih ciljeva", naveo je Krivokapić.

Crna Gora blizu NATO-a

On je kazao i da je članstvo Crne Gore u NATO blizu.

"Vrata su otvorena. Crna Gora ako bude elementarno ispunjavala svoje obaveze dobiće poziv u decembru za članstvo u NATO", rekao je Krivokapić.

Upitan šta konkretno Vašington traži od Crne Gore u oblasti vladavine prava predsjednik Skupštine je odgovorio:

"Elementarno se očekuje da Crna Gora pokaže kroz rješavanje ključnih slučajeva, kroz konačne prersude, ne samo otvaranje postupaka, kroz rješavanje pitanja korupcije na visokom nivou da pokaže da institucije funkcionišu onako kako piše u Ustavu Crne Gore. Sudska vlast mora pokazat ne samo da je nezavisna nego da je i odgovorna, a odgovorna znači biti sposobna da presuđuje".

Bonus video: