GRADONAČELNIK PODGORICE SE SASTAO SA AMBASADOROM HRVATSKE

Vuković: Razmotriti ponovno uvođenje direktne avio-linije Podgorica-Zagreb

Na sastanku Vukovića i Grubišića je zaključeno da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske izuzetno bliski i prijateljski što je odlična osnova za dalje produbljivanje saradnje, posebno između lokalnih zajednica
773 pregleda 0 komentar(a)
Grubišić i Vuković, Foto: Glavni grad Podgorica
Grubišić i Vuković, Foto: Glavni grad Podgorica

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković inicirao je tokom sastanka sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem da se razmotri mogućnost ponovnog uvođenja direktne avio-linije Podgorica-Zagreb, ističući da bi to bio značajan doprinos daljem jačanju saradnje dvije države i dva grada, saopšteno je danas iz PG biroa.

U saopštenju se dodaje da je Grubišić saopštio da najmjerava da o tom pitanju razgovara sa čelinicima "Croatia Airlines-a", ocjenjujući da bi bilo dobro da se uvede vezani let sa još nekim od gradova u regionu poput Mostara, Tirane ili Skoplja.

Na današnjem sastanku Vukovića i Grubišića je zaključeno da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske izuzetno bliski i prijateljski što je odlična osnova za dalje produbljivanje saradnje, posebno između lokalnih zajednica.

Vuković je istakao da Crna Gora veoma cijeni to što je uvijek imala snažnu podršku Hrvatske na putu evropskih i evroatlanskih integracija.

"Na političku saradnju nadovezuje se i veoma dobra ekonomska saradnja. Hrvatska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovionskih partnera Crne Gore. Zadovoljstvo nam je što već imamo ovdje solidan broj hrvatskih kompanija, kao i sve više investicija u oblasti turizma. To je dobar trend i mi kao lokalna uprava nadamo se da bismo u narednom periodu mogli imati jednu značajniju ulogu u tim procesima", rekao je Vuković.

On je istakao da Podgorica ima iskustva u saradnji sa većim brojem lokalnih zajednica u Hrvatskoj kroz IPA projekte koji su tematski raznoliki – od energetske efikasnosti do vinskog turizma.

Podsjećajući da je delegacija Grada Zagreba bila prva koja je posjetila Podgoricu nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, Vuković je najavio da će delegacija Podgorice za par sedmica posjetiti glavni grad Hrvatske.

On je ocijenio da Podgorica može umnogome iskoristiti razvojna iskustva Zagreba, imajući u vidu ogromnu transformaciju koju je taj grad doživio.

Grubišić se složio sa tom ocjenom, ističući da je već razgovarao sa čelnim ljudima Zagreba, te da su oni spremni da prenesu svoja iskustva, posebno u oblasti turizma.

Napominjući da je boravio u 60 država svijeta i oko 400 većih gradova, Grubišić je ocijenio da je Podgorica sa svojim zelenilom i širokim bulevarima veoma prijatno mjesto za život.

"On je iz ugla diplomate kao jedini nedostatak naveo nepostojanje škole sa programom međunarodnog obrazovanja IB. Gradonačelnik je prihvatio sugestiju da se u narednom periodu sa državnim organima razmotri mogućnost otvaranja jedne takve obrazovne institucije", zaključuje se u saopštenju iz PG biroa.

Preporučujemo za Vas