Braun odlikovana Ordenom crnogorske zastave drugog stepena

Braun je ocijenila vrijednim dostignuća Crne Gore u evropskim i NATO integracionim procesima, potvrđujući podršku SAD članstvu Crne Gore u NATO-u
14 komentar(a)
Su Kej Braun, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Su Kej Braun, Filip Vujanović, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 04.02.2015. 16:45h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar pravde Duško Marković primili su u oproštajnu posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Su Kej Braun.

Vujanović je odlikovao ambasadorku Braun visokim diplomatskim odlikovanjem, Ordenom crnogorske zastave drugog stepena, za izuzetan doprinos afirmaciji odnosa Crne Gore i SAD.

Vujanović je tokom razgovora sa Braun iskazao visoko poštovanje podrške SAD integracionim evropskim i evroatlanskim procesima Crne Gore, kao i za kontinuiranu pomoć u postizanju visokih demokratskih standarda i unapređenja ekonomije.

"On je ocijenio članstvo Crne Gore u NATO-u važnim za regionalnu stabilnost i koje će doprinositi ekonomskom napretku Crne Gore, saopštavajući očekivanje poziva za članstvo u tekućoj godini. Predsjednik se zahvalio ambasadorki Braun na posvećenosti njenoj izuzetno važnoj diplomatskoj misiji u Crnoj Gori, naglašavajući lični doprinos ambasadorke Braun intenziviranju bilateralnih odnosa Crne Gore i SAD", navodi se u saopštenju iz kabineta Vujanovića.

Braun je, kako se dodaje, ocijenila vrijednim dostignuća Crne Gore u evropskim i NATO integracionim procesima, potvrđujući podršku SAD članstvu Crne Gore u NATO-u.

"Takođe je istakla da SAD prepoznaju značajne potencijale Crne Gore za njen dalji napredak, čije će ostvarivanje SAD i nadalje podržavati, saopštavajući da će SAD uvjek biti prijatelj i partner Crne Gore. Ona je iskazala zadovoljstvo podrškom njenom radu u Crnoj Gori, ističući prijateljski odnos koji joj je ukazivan tokom njene diplomatske misije u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Đukanović: Podrška SAD bila presudna u vremenima kada je Crna Gora čuvala mir i multietnički sklad

"Crna Gora i Sjedinjene Američke Države imaju tradicionalno prijateljske i partnerske odnose, zasnovane na uzajamnom povjerenju i saradnji - ocijenjeno je tokom razgovora Đukanovića sa ambasadorkom Braun.

Đukanović se zahvalio ambasadorki SAD na dosadašnjem radu, ličnom doprinosu i podršci unapređenju odnosa dvije države tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da je podrška SAD-a bila presudno važna u vremenima kada je Crna Gora čuvala mir i multietnički sklad, kao i danas u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija, te demokratskog i ekonomskog razvoja naše države, navodi se u saopštenju Vlade.

Braun je, kako se navodi, istakla da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku Crnoj Gori, prijateljskoj državi, kako na bilateralnom, tako i na planu integrativnih procesa.

U razgovoru sa Lukšićem ambasadorka Braun je navela da SAD snažno podržavaju Crnu Goru u procesu sprovođenja reformi u različitim oblastima i njenom kontinuranom napredovanju u procesu evroatlantske i evropske integracije.

Lukšić je zahvalio ambasadorki na podršci reformama crnogorskog društva ali i njenom ličnom doprinosu da bilateralna i saradnja u pogledu integracionih procesa bude dodatno ojačana.

Braun: Podrška Crnoj Gori na putu u NATO i EU

Tokom susreta sa Markovićem, ambasadorka Braun je saopštila da će SAD u duhu prijateljstva i partnerstva, nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu dobijanja članstva u NATO i EU, ali i na jačanju njenog međunarodnog imidža kao važnog činioca u borbi protiv savremenih globalnih izazova

Ona je, komentarišući svoje aktivnosti za vrijeme trajanja mandata u Crnoj Gori, zahvalila na intenzivnoj saradnji Markoviću i Ministarstvu pravde i istakla da je upravo takva saradnja doprinijela da zajednički rad na jačanju vladavine prava na nivou zakona, jačanja institucija ali i na operativnom nivou bude krunisan vidljivim rezultatima od kojih direktnu korist imaju sami građani.

"Marković je informisao ambasadorku Braun o prioritetnim aktivnostima Vlade Crne Gore za 2015. godinu, posebno se osvrnuvši na proces zaokruživanja reformi u cilju dobijanja poziva za članstvo u NATO do kraja tekuće godine", navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Bonus video: